Můj čas na kafíčko

Odpočívejte, ale i poznávejte Kypr

Dovolená na Kypru je téměř až delikátní záležitost. Služby jsou tu kvalitní, lidé nesmírně srdeční a Čechy tu milují. Navíc si tu užijete historie, ale i koupání.

Pokud se rozmýšlíte, jestli závěr léta strávíte na ostrově Kypr, vězte, že je to skvělý nápad. Ostrov je od roku 1974 rozdělen na severní a jižní číst.

Slunce skoro celý rok

Vetší, jižní, je řecká část ostrova, severní pak patří Turecku. Kypr má přes 340 slunečných dů za rok a koupat se tu v moři můžete bez problémů od května až do listopadu. Návštěvy mimo sezonu mají spoustu výhod, tou hlavní je menší počet turistů i nižší ceny.

Hodně cestovatelů se soustředí do města Nikósie. Ta je poslední metropolí na světě, kterou rozděluje hranice na dvě části pomocí tzv. Green Line.

Město rozdělené na dvě poloviny

Hranice probíhá přímo městem a dělí ho na řeckou a tureckou část. Ve městě je mnoho památek, přičemž nejvýznamnější je dlouhá benátská opevňovací zeď. Jsou tu ale i tradiční trhy, nemluvě o mnoha dalších historických památkách. Turisté často jezdí také do Larnaky, která nabízí i mnoho krásných pláží.

Phinikoudes či McKenzie získaly dokonce modrou vlajku za čistotu a vybavenost. Slavná Palmová promenáda láká množstvím barů a kaváren. Oblíbenou atrakcí je také Slané jezero, které je zimním útočistěm plameňáků, v létě však vysychá a zůstává po něm jen vrstva soli.

Krásné pláže lákají k odpočinku

Nedaleko Larnaky se nachází nejznámější a nejoblíbenější letovisko na celém Kypru, a sice Agia Napa. Zde je i nejkrásnější pláž ostrova, Nissy Beach. Na jhozápadním pobřeží Kypru je magnetem starobylý Paphos, který je proslulý vykopávkami odhalujícími mozaiky v domě bohů Dionýsa, Aeona a These.

Nedaleko Paphosu se nachází letovisko Coral Bay, které láká milovníky potápění. Ti tu mají možnost se potopit k vraku švédského trajektu Zenobia, který je tu potopen od roku 1980.

Co takhle vodní park?

Pokud cestujete s vnoučaty, či dokonce sami máte rádi vodní hrátky, určitě navštivte Agia Napu, kde leží Waterworld Park, nabízející 22 různých skluzavek, několik bazénů a dětská hřiště. Pokud máte rádi místa s výhledy, vyrazte do rázovité horské vesnice Agros, která leží ve výšce 1100 metrů nad úrovní moře.

Pochutnejte si...

Místní kuchyně patří k nejlepším a nejzdravějším na světě. Nikdy nechybí zelenina, maso, sýr a olivový olej. Když si chcete dát typické kyperské jídlo, běžte do tzv. taverny. Základem pro přípravu pokrmů tu je dřevěné uhlí.

Kyperskou specialitou je sýr halloumi, který se často griluje se zeleninou a podává s chlebem. Hodně populární je tu také moussaka, což jsou vrstvy mletého masa, baklažánu a brambor zalité bešamelem. Oblibě se těší také souvlaki, což je špíz z několika druhů masa.

Všichni jistě známe gyros a kebab, které se často připravují i u nás, tady ale chutnají mnohem lépe, však sami uvidíte. Ze sladkostí ochutnejte loukoumii, což je sladké želé většinou s oříšky či jen s nějakou příchutí obalené v moučkovém cukru.

Je to trochu kalorická bomba, ale proč neochutnat, že? Na Kypru se často pije tzv. ouzo a kyperské brandy. Vlajkovou lodí kyperských vín je Commandaria – likérové víno komplexních vlastností s obsahem 15 % alkoholu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden