Moje chvilka pohody

Odpolední šlofík utuží zdraví

Že je spánek zdravý, pro tělo prospěšný a hlavně nepostradatelný, je jasné. Ani takový odpolední šlofíček přitom není na škodu.

Odborníci ho dokonce doporučují.

Odpolední restart

Lékaři již v minulosti několikrát prokázali, že zdřímnutí přes den nesmírně přispívá k výkonnosti, produktivitě, soustředěnosti a lepší paměti. Už to je samo o sobě pádný důvod, proč si po obědě dát tzv. dvacet. Ale tím výčet pozitiv ještě nekončí. Ukázalo se, že krátký odpolední spánek přivodí také pocit štěstí, který vydrží až do večera.

Výzkum to potvrdil

Závěry nedávného výzkumu a experimentu na dobrovolnících přinesly překvapivé výsledky. Optimismus doslova čišel z těch, co si dopřáli odpolední spánek. Za nimi skončili ti, co nemají rádi lenošení a přes den oči nezamhouří.

Úplně nejhůře z průzkumu vyšli chroničtí spáči, kteří dokáží prospat celé hodiny. Mají totiž často chmury a čelí velké únavě.

Lék na špatnou náladu

Krátký denní spánek by tak mohl být přínosem i při boji s klasickými chmurami a špatnou náladou. Ale pozor na to. Nic se nesmí přehánět a spánku je třeba si naordinovat tak akorát.

Ani málo, ani hodně. Zlatá střední cesta ke štěstí je podle názoru vědců 30 minut spánku. Taky přemýšlíte, jak ho vmáčknout do svého pracovního harmonogramu? Podle vědců je na něj nejvhodnější doba mezi polednem a třetí hodinou, pak už to nemá smysl.

Naopak pozdní odpolední spánek by mohl narušit ten ještě důležitější, noční.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden