Můj kousek štěstí

Odvar z babského ucha vás ochrání před infekcí

Díky známému filmu jistě víte, že se takto říkalo šalvěji lékařské. Další její lidové názvy jsou cigánovy gatě, rapaňa nebo vlčí chvost.

Šalvěj lékařská pochází ze Středomoří a patří mezi bylinky, které jsou náročné a choulostivé.. V našich podmínkách roste jen zřídka, protože potřebuje slunné, teplé a suché prostředí. Můžete si ji ale pěstovat v květináčích, bude mít však nižší obsah účinných látek. Šalvěj  se nesmí užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách, protože je jedovatá. V jejím případě je třeba dodržovat přísně předepsané dávkování. Užívá se nejčastěji jako odvar ke kloktání při zánětech dutiny ústní, krvácení dásní, angíně a bolestech v krku. Má dezinfekční účinky, proto je vhodná také na vymývání ran. Vnitřně se užívá na uklidnění nervů, při střevních a žaludečních katarech a má protihlístové účinky. Snižuje pocení v období klimaktéria. Žvýkání čerstvých listů odstraňuje zápach z úst.

Kloktadlo nebo žvýkat?

Na afty a angínu je výborné použít kloktadlo. Vyrobíte si ho snadno tak, že zalijete čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250ml vroucí vody a necháte louhovat 5 minut, pak vlažným nálevem kloktáte každé dvě hodiny. Při bodnutí hmyzem užívejte zase obklad z čerstvých listů. Listy šalvěje rozdrtíte dřevěným náčiním a vzniklou kaši přiložíte na místo bodnutí. Při horečnatých a virových onemocněních je výborný čaj ze šalvěje s heřmánkem. V době klimaktéria pomáhá proti nepříjemným projevům, zejména pocení, šalvějové víno. Naložíte 50g čerstvých nebo 30g sušených listů šalvěje do 0,7l vína, uzavřete a necháte louhovat 10 dnů, pak přecedíte a pijete půl skleničky vína denně. Na parodontózu pomáhá šalvěj s medem..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden