Můj čas na kafíčko

Odvodnění těla není žádná věda

Zadržuje vaše tělo vodu? Víme, které potraviny stav vodnatosti způsobují a jak z něj ven...

Příjem a výdej tekutin by měl být v rovnováze, ale vlivem našeho způsobu života začíná náš organismus vodu v těle zadržovat. To pak přináší řadu zdravotních obtíží.

Držíte diety, sportujete, ale stejně si pořád připadáte nafouknutá jako sud? Na vině může být velké množství vody v těle. Zadržování vody v těle trápí až 71 % žen a 47 % mužů. Vyhněte se potravinám, které zadržování vody způsobují, a zařaďte do jídelníčku ty, které vám naopak lehkou formou pomohou s odvodněním.

Rizoto je zdravé, ale…

Kvalitní celozrnnou rýži vám doporučí každý, když se zmíníte o tom, že chcete hubnout. Pokud si ale na velký talíř dáte horu rizota se zeleninou večer, rozhodně to vašemu tělu neprospěje.

Rýže je plná sacharidů, které vedou k hromadění vody v těle. Rýži tedy ano, ale pozor na množství, a hlavně čas. Dopřávejte si ji ideálně do 14. hodiny, pak už vsaďte raději na pokrmy bohaté na bílkoviny.

I těstoviny z luštěnin odvodňují.

Suchary a rýžové chlebíčky ne!

Rýžové chlebíčky, knäckebroty nebo suchárky? Nenápadně lákají v regálech se zdravou výživou, ale pozor na ně! Jsou na černé listině hlavních držitelů vody. Díky tomu, že jsou tyhle výrobky většinou bez chuti, výrobci to dohánějí přidáním soli.

A sůl vodu zadržuje jako zahradní sud. Prostě si nenechá ujít ani kapku. Dopřejte si je na snídani nebo dopolední svačinku v rozumné míře.

A co těstoviny?

Jsou rovněž plné sacharidů. Nezachrání vás ani ty celozrnné. Pokud trpíte zadržováním vody a zároveň si těstoviny nedokážete odepřít, zachrání vás například ty z luštěnin.

Dnes už koupíte v každém supermarketu několik druhů těstovin, které jsou vyrobené například z čočky nebo cizrny.

Můžete si je v klidu dopřát také k večeři. Chutnají skvěle s masem i zeleninou.

Odvodňujte ovocem

Mezi účinná přírodní dueretika patří jednoznačně meloun. Obsahuje minerály, vitaminy, vlákninu a podporuje vylučování škodlivin z těla. V zájmu odvodnění můžete vsadit také na meruňky.

Jsou významným zdrojem draslíku a obsahují antioxidanty, přičemž tyto přednosti se vztahují nejen na čerstvé plody, ale také na sušené, které obsahují živiny v koncentrovanější formě.

Borůvky jsou zase významným zdrojem vápníku, a kromě toho, že jsou močopudné, mají rovněž protizánětlivé účinky.

Bylinkové kúry

Přesto, že chcete tělo odvodnit, je důležité přijímat tekutiny v dostatečném množství. Tělo totiž zadržuje vodu i v případě, že pijete minimálně. Mezi bylinky, které mají schopnost odvádět z těla přebytečnou vodu, patří například pampelišky, kopřivy nebo přeslička.

Popíjejte dva šálky čerstvě připraveného nálevu denně, a účinky se záhy dostaví. Prospěje vám také vyměna černého čaje za zelený.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden