Moje sladké tajemství

Okouzlující Maroko

Maroko je fascinující země plná kontrastů, přírodních krás, islámské architektury a přátelských lidí. Vychutnejte si zde exotické chutě a vůně místních trhů, užijte si romantické procházky po nekonečných písčitých plážích a noci strávené s beduíny v poušti. Kromě koupání vás zde překvapí zasněžené vrcholky čtyřtisícovek.

Marocké království leží v severní Africe, na severu od Španělska ho odděluje Gibraltar, na jihu jej obklopuje Sahara. V Maroku budete nadšeni z mnoha míst. V Marrákeši se vrátíte o tisíc let zpět. Ztratíte se v uličkách živé mediny – starého centra, ochutnáte místní pokrmy, na trzích koupíte nádherné koberce, řemeslné výrobky i turistické cetky.

Díky své poloze je skvělou základnou pro pořádání výletů do pouště, hor nebo k oceánu do Agadiru. Středobod města je náměstí Jemaa el-Fnaa, zde vyzkoušejte džus z čerstvě vymačkaných pomerančů. Dominantou města je mešita se 77 metrů vysokým minaretem.

Pohádka mezi paláci

Dalším lákadlem je palác El Badii, který se pyšní rozsáhlým komplexem zřícenin ze 16. století. Marrákeš také skýtá jednu z největších botanických zahrad v Africe, která vypadá spíše jako ohromný sad nejrůznějších stromů. Posuneme se do nejvýznamnějšího města Casablancy.

Hlavním tahákem je 5. největší mešita na světě pojmenovaná po králi Hassanu II. Má nejvyšší minaret na světě s výškou 210 metrů a stojí na umělém výčnělku do oceánu. Vítaným místem pro odpočinek je v Casablance čtvrť La Corniche.

Oplývá luxusními hotely a restauracemi a především pěknou a čistou pláží Lalla Meryem s dlouhou upravenou promenádou podél Atlantiku. Nejznámější letovisko je Agadir, pobřeží lemuje 5 km dlouhá a široká pláž s pozvolným vstupem do oceánu. Vyzkoušejte zde vodní sporty a tělu dodejte vláhu díky typickému mátovému čaji.

Poznejte život Maročanů

Marockou kulturu zažijete ve Fezu. Ten si zachovává své kouzlo a můžete mít pocit, že jste se ocitli v dávné orientální historii. Hlavní město Rabat naplní představy o romantickém přístavním městečku. Objevíte zde zašlé uličky provoněné kořením, klidný rybářský přístav i úchvatné západy slunce nad Atlantikem.

Oblíbenou destinací na jihu Maroka je větrné město Essaouira. Je to skvělé místo pro odpočinek nebo romantickou dovolenou. Po západu slunce si na hradbách města a za zvuků živé hudby vychutnejte tradiční marockou kuchyni a den zakončete procházkou po pláži.

Země kontrastů

V Maroku můžete zažít sníh i poušť. Nejvyšší hora je Jebel Toubkal, má 4167 metrů a leží v pohoří Vysokého Atlasu. Ideální čas pro její zdolání je v létě, kdy na vrcholku roztaje sníh. Výlet do Saharské pouště byste neměli vynechat.

Zažijete popíjení čaje v beduínském táboře, spaní pod Mléčnou dráhou, projížďku na velbloudí karavaně nebo adrenalinovou jízdu po dunách. Další z nejpůsobivějších marockých přírodních krás jsou vodopády d’Ouzoud, padající ze 110metrové výšky do kaňonu Oued El Abid. V jezírku pod vodopádem se můžete vykoupat a v parném dni se tak osvěžit.

Jiný kraj, jiný mrav

Maroko čítá téměř 36 milionů obyvatel a 99 procent lidí vyznává islám. Místní jsou vůči cizincům celkem tolerantní a chovají se pohostinně. Největším svátkem je měsíc ramadán, kdy se muslimové od východu do západu slunce postí a v noci si pak užívají společné večeře, koncerty a představení.

Doporučuje se volit vhodné oblečení, na veřejnosti nepít alkohol a vyhnout se projevům náklonnosti na veřejnosti. Levá ruka se považuje za nečistou, nepodávejte a nepřijímejte jí jídlo, dary ani peníze. V Maroku nikdo nespěchá, a proto je dobrým tréninkem trpělivosti.

Tip!

V Maroku je levněji než u nás. Vůbec nejlevněji je ve vnitrozemí, naopak v Marrákeši, Agadiru a dalších oblíbených letoviscích jsou ceny vyhnány nahoru.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden