Moje šťastná hvězda

Okurky zavařované podle našich babiček

Domácí zavařované okurky jsou prostě nejlepší. Jak se do nich pustit a na nic nezapomenout? Máme pro vás tipy a triky opravdu ověřené našimi babičkami. Tyto okurky totiž dělají radost už po generace.

Suroviny na 6 kusů 0,7 l sklenic: • 5 kg okurek • 3 mrkve • 2 cibule • pár snítek kopru Suroviny na lák: • 2,5 l vody • 1 l octa • 80 g soli •300 g cukru krystal • 40 ks cukerinu • 30 ks pepře • 20 ks nového koření • 4 lžičky Deka • 6 bobkových listů

Postup:

• 1.Okurky namočíme asi na 10 minut do studené vody a pak je důkladně omyjeme jemným kartáčkem a opláchneme. Rychle a v podstatě bez práce je možné okurky očistit v pračce.

• 2. V hrnci svaříme veškeré suroviny na lák a nálev necháme zchladnout. Do sklenic naskládáme omyté okurky a do každé sklenice dáme na dno několik koleček oloupané mrkve, plátky cibule a snítku kopru.

• 3. Takto připravené sklenice zalijeme teplým nálevem tak, aby okurky byly ponořené a nálev sahal asi 1 centimetr pod okraj. Uzavřeme víčky a vaříme v tlakovém hrnci při teplotě 80 až 85 stupňů 20 minut od chvíle, kdy teplota dosáhne 60 stupňů.

• 4. Hotové sklenice necháme vychladnout a uskladníme do temna.

Tip: Pokud okurky před uzavřením sklenice na několika místech propíchnete ostrou vidličkou nebo špikovací jehlou, nasáknou rychleji chuť nálevu a koření a budete je moci dříve konzumovat. Pikantní chuť získáte, když do sklenice přidáte oloupaný stružek česneku nebo feferonku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden