Oleje k masážím i k dochucení pokrmů

Dalším oblíbeným, a přitom velmi jednoduchým způsobem konzervace bylinek je jejich nakládání do oleje. Můžete je pak použít jako domácí kosmetiku, nebo v kuchyni, třeba při grilování.

• Na výrobu budete potřebovat asi tak 300 ml oleje a 5 polévkových lžic sušených bylin dle vlastního výběru.Ty v oleji pečlivě promíchejte, aby všechny částice přišly do přímého kontaktu s olejem. Pak nechte 3 až 4 týdny louhovat v uzavíratelné sklenici při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby olej sceďte přes husté plátýnko nebo gázu do jiné sklenice.

• Takto si můžete připravit například výtečný meduňkový olej, který se vám bude hodit třeba k masážím unavených a bolavých svalů. Rovněž jím můžete otírat citlivá a suchá místa na pokožce. Pro jeho výrobu budete potřebovat jen kvalitní olej a čerstvé nebo sušené lístky meduňky lékařské.Dále pak pěknou skleněnou lahvičku a trochu trpělivosti.

• Meduňku totiž musíte v oleji opravdu louhovat alespoň 3 týdny.

• Za tu dobu olej díky meduňce získá jak vynikající chuť, tak svěží medovou vůni.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden