Můj čas na kafíčko

Olga Menzelová přišla k Jiřímu na návštěvu a z jeho postele už neslezla!

„Když jsem si Jirku brala, v životě by mě nenapadlo, že ať se mezi námi stane cokoliv, nepostarám se o něj.“

Do stavu manželského vstoupil režisér Jiří Menzel (81) až v důchodovém věku. Vzal si o mnoho let mladší Olgu (41) a litoval, že se svatbě a otcovství celý život vyhýbal. Žena mu je oporou i při jeho současných zdravotních potížích.

Hned svým prvním filmem se režisér Jiří Menzel (81) zapsal do historie: Ostře sledované vlaky získaly Oscara. Na své konto si pak připsal další nezapomenutelné snímky, jako Rozmarné léto nebo Vesničko má středisková. Soukromí si ale přísně chránil, s žádnou ženou nechtěl spojit svůj život napořád. Překročil padesátku, šedesátku a opravdu to vypadalo, že jednou opustí svět jako starý mládenec. A přece se našla žena, která slavného režiséra přesvědčila, že trvalý partnerský vztah za to stojí. Přineslo to s sebou ale i nějaké komplikace.

Nejprve ji zklamal, potom pozval k sobě!

Žena, která změnila Jiřího postoj k manželství, se původně jmenovala Olga Kelymanová (41). V mládí se věnovala sportu, dokonce ho chtěla studovat na vysoké škole. Pak si to ale rozmyslela a raději zvolila ekonomickou školu. Tam ovšem vydržela jenom rok. Až třetí škola byla ta pravá: Vyšší odborná škola publicistiky. Tímhle rozhodnutím změnila i svůj budoucí osobní život, i když to ještě nevěděla. Jako budoucí novinářka se v rámci studia setkávala i se známými osobnostmi. Jednou z nich byl právě Jiří Menzel. První dojem nebyl nic moc. Režisér neměl moc dobrou náladu, protože připravoval premiéru v divadle. Stačilo ale říct, že Olga miluje jeho filmy. „Úplně roztál, protože je ješitný jako každý chlap,“ uvedla. Hned nato mu ale předhodila, jak ji zklamal tím, že je nabručený. Metoda „cukru a biče“ na Jiřího platila. Olga ho zaujala a pozval ji nejprve do divadla a potom k sobě na návštěvu. Z jeho bytu byl pěkný výhled na Hradčany, ale pokud si ho chtěly návštěvnice vychutnat, musely do postele – nikoliv tedy hned za účelem nějakých hrátek, ale odjinud na Pražský hrad vidět nebylo. Trik s postelí Jiřímu vycházel, ovšem v případě Olgy to mělo jiný výsledek. „Přišla a už z té postele neslezla, a zůstala tady,“ konstatoval režisér.

Konec starého mládence

Samozřejmě, že vysoký věkový rozdíl dvou generací budil pohoršení i uštěpačné poznámky. Jakmile Jiří odtajnil Olgu jako svoji partnerku, dívali se na ni někteří lidé jako na zlatokopku nebo ženu, která se chce vedle slavné osobnosti zviditelnit. Těžko se jí vysvětlovalo, že to tak není. Svatba, která nečekaně následovala po několika letech chození, byla proto i odpovědí na všechny ty pomluvy. Olga věděla, že role manželky je pro společnost pochopitelnější. Vzali se s Jiřím daleko od Prahy, v thajském hlavním městě Bangkoku a své „ano“ si řekli před tamním českým velvyslancem. V době svatby bylo režisérovi 66 let! Tím, že se oženil, porušil svoji dosavadní zásadu, že nemá smysl trávit celý život s jednou a tou samou ženou. Společný život, nyní oficiálně potvrzený, ale přinesl komplikace. Olga jako většina mladých žen chtěla mít dítě. Tomu se Jiří intenzivně bránil. Olga se s tím zdánlivě smířila. Dohodla se s manželem, že až přijde čas a ona zatouží stát se matkou, jejich cesty se rozdělí. Dopadlo to ovšem úplně jinak. Olga čekala dítě s jedním z Jiřího kolegů, Jaroslavem Brabcem (65), který byl navíc tehdy ještě ženatý. Byl z toho velký skandál a Jaroslav se musel rozvést.

Druhou dceru pomáhal rodit!

Jiří, který o všem věděl, Olze její mateřské štěstí přál. Smířil se s tím, že se rozejdou. Dopadlo to ovšem jinak. Olga nejprve nějakou chvíli byla s Jaroslavem, ale pak se rozhodla zůstat sama. Nakonec se k Jiřímu vrátila a on si dokonce nechal dokonce nemanželskou dceru napsat na sebe. Najednou, v hodně zralém věku začal zjišťovat, jak krásné je pečovat o malé dítě. Nezůstalo proto jen u jednoho potomka. Režisér zatoužil po skutečně vlastním následovníkovi. První dcerka proto dostala sestřičku, jejímž otcem měl být už tentokrát skutečně Jiří. Byl dokonce u porodu. Nebyla to pro něho premiéra, dva porody už na vlastní oči zažil. Umožnila mu to filmová role, když v roce 1978 hrál porodníka ve snímku Hra o jablko. „Pamatuji si rozechvění, které se mě, cynika, zmocnilo, když jsem viděl zázrak příchodu člověka na svět,“ přiznal. Porod vlastní dcerky byl ale něco úplně jiného. Jiřího definitivně proměnil a také v něm probudil lítost nad tím, že na kouzlo rodičovství přišel až tak pozdě. „Až na stará kolena jsem zjistil, jaký jsem byl blbec, a mrzí mě, že až ty holky budou dospívat, že u toho nebudu,“ konstatoval smutně.

Děti jsou pro něho dnes motivací!

Rodinné štěstí se výrazně pokazilo v listopadu 2017. Tehdy musel Jiří prodělat komplikovanou operaci hlavy. Podle vyjádření Olgy šlo o těžké komplikace po prodělané meningitidě. Režisér se údajně nakazil z klimatizace v letadle cestou ze Slovenska, kde připravoval operní představení. Po dlouhém pobytu v nemocnici si Olga vzala manžela do domácí péče. Ta byla sice náročná a vyžaduje téměř celodenní pozornost, ale Olga to brala jako samozřejmost. „Když jsem si Jirku brala, v životě by mě nenapadlo, že ať se mezi námi stane cokoliv, nepostarám se o něj. Nebo že ho opustím, prostě se na něj vykašlu, když to bude potřebovat. Takže je to vlastně jeho výhoda, že si vzal mě,“ prohlásila. Brala to i jako školu pro obě dcerky, protože vidí, že když se někomu něco stane, není dobré ho někam odložit. Zdravotní stav manžela ale Olga nikdy nechtěla do médií rozebírat. Zdůrazňovala jen, že hlavním motorem pro zlepšování situace jsou pro Jiřího dcerky. Letos v červnu se režisér v doprovodu Olgy objevil dokonce na veřejnosti, na představení v Divadle na Vinohradech. Jiřího žena napsala na sociální sítě šťastný vzkaz: „Byla to dlouhá cesta. Znamená to, že nic není nemožné a nikdy se nevzdávejte, i když nad vámi lámou hůl!“

Na jeho poslední film neměla sílu se podívat!

Loni oslavil Jiří Menzel významné výročí. Bylo s tím i spojeno předávání různých cen, ty za něho ovšem přebírala Olga. Posledním filmem, ve kterém se Jiří objevil, byl koprodukční snímek Tlumočník. Jeho zhlédnutí se ale Olga bránila, i když během natáčení byla několikrát s dcerkami na place. „Máme z toho krásné vzpomínky. Nechci při tom ale plakat. Chci se ubránit srovnávání, jak to bylo kdysi a jak je to teď, protože je to stále bolestné,“ vysvětlovala důvody, proč film nechce vidět.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden