Olivová tapenáda se sardelkami a s tousty z ciabatty

Suroviny na 4–6 porcí:

● ½ velké ciabatty

● 3–4 lžíce olivového oleje + na pokapání

● 100 g sardel. řezů v oliv. oleji

● 3 str. česneku

● 1 šalotka

● 1 hrst lístků hladk. petržele

● 125 g vypeck. oliv kalamata

● 2 lžič. červ. vinného octa

● sůl a čerstvě mletý pepř

● zelenina k podáván

Postup:

1. Troubu i s grilem rozehřejeme na vysokou teplotu. Ciabattu nakrájíme na 8–10 velmi tenkých plátků. Jednotlivé plátky pokapeme olivovým olejem a rozložíme je na plech.

Zapečeme je pod grilem dozlatova a dokřupava, zhruba 2–3 minuty z každé strany. Pozor, tenké plátky se mohou rychle spálit. Sardelky scedíme a olej uchováme.

2. Česnek a šalotku oloupeme a nakrájíme je nahrubo. V mixéru typu kutr nebo na smoothie rozsekáme na hustou kaši sardelky, kousky česneku se šalotkou, hladkolistou petrželku a olivy.

Přilijeme vinný ocet, osolíme, opepříme, rozmixujeme a postupně přiléváme slitý olej ze sardelí a odměřený olivový olej, až vznikne hustší kaše. Podle chuti osolíme a opepříme. Tapenádu natřeme na křupavé topinky z ciabatty a podáváme s čerstvou zeleninou.

reklama

Komentáře

reklama