Moje sladké tajemství

Omamné Tunisko: Země pláží, hor a pouští

Klid na lehátku pod slunečníkem, kořeněný slaným odérem mořských vln, to je jen jedna stránka této středomořské země. Ač rozlohou nevelká, krásou obrovská. Doslova tudy kráčela historie, takže vedle ruin Kartága můžete navštívit ohromující památky na římskou říši…

Hlavní město Tunis leží na místě jednoho z nejstarších trvalých osídlení na Zemi, ve městě i v okolí probíhaly a probíhají vykopávky, které stihly k prasknutí naplnit proslulé Bardo National Museum – sochami, mozaikami, mincemi. Vedle sebe tu leží prastaré muslimské město z 8. stol. a čtvrti francouzské koloniální architektury.

Ve středu starého města leží velká mešita Al-Zaytuna s dominantní věží, ve čtvrti La Marsa pak bělostná kopulovitá synagoga Keren Ješua. Komu by snad nestačily procházky středověkými uličkami starého města (mediny), ten ať vyrazí na severní okraj, kde jsou mezi parky ruiny Kartága, jež kdysi tak vytrvale válčilo s Římem, bylo poraženo a zbořeno.

Berberská svatba a krokodýli

Milovníkům odpočinku je určen ostrov Djerba. Slunečných dnů je tu 320 do roka a procházky po plážích při západu slunce úžasné. Ostrov je placatý a ideální pro výlety po něm je kolo nebo skútr. Romantici navštíví vesničku Midoun, kde se každé úterý koná tradiční berberská svatba a diváky tu vítají.

Tamtéž lze navštívit krokodýlí farmu a pokochat se při krmení jejich ostrými ještěřími zuby. Ve vsi Guellala se můžete dívat pod ruce tradičním hrnčířům a koupit si nějaký tradiční výrobek.

Kuriozitou je židovská obec Er-Riadh s krásnou starověkou synagogou El-Ghriba. Na severu ostrova v Houmt Souk najdete starověkou pevnost Borj El-Kébir, kde jako by stále byl ve vzduchu ryk zapomenutých bitev…

Poznejte krásy pouště

Asi 120 km na jih od Tunisu leží El Jem, staré římské koloseum, a to vám vezme dech. V aréně máte dojem, že ještě slyšíte pokřik gladiátorů, řev šelem a cítíte krev a pot. Před ruinami u Douggy a Jendouby na západě Tuniska se mohou jít schovat i slavné Pompeje!

A kdo se chce ocitnout rovnou v pravěku, ať se ubytuje v jeskynním hotelu v Matmatě – ideálním startu pro výlet do pouští národního parku Jebil. Oázy, gazely, pouštní růže a duny.

A pak můžete vyrazit na sever za krásami solných jezer. Tyhle výlety vám ochotně zařídí ve vašem letovisku, ať už se opalujete v Hammametu, Sousse, Monastiru, nebo v Mahdíi. Zvednout se však zpod slunečníku z plážového lehátka není vůbec snadné…

Tuniské dobroty

Brik – piroh z listového těsta plněný vejcem, tuňákem, mletým masem či cibulí a bramborami

Doulma – zelené papriky nebo dýně plněné směsí mletého masa, pažitky, cibule a vajec

Brochettes – jako špíz podávané kousky grilovaného jehněčího

Tajjine – směs masa a vajec, podává se s kuskusem

Marguez – pikantní párečky za skopového masa

MECHOUIA – salát z rajčat, paprik, vajec, tuňáka a kaparů

Harissa – ostrá pasta z chilli papriček, česneku a oleje

Tabouna – tradiční placky, kořeněné anýzovou směsí

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden