Můj kousek štěstí

Omyly a lži o menopauze

Přechod rozhodně není nemoc. Pod vlivem reklam ale i článků v časopisech však mohou ženy celkem snadno nabýt dojmu, že je v období menopauzy čekají hrozné věci. To ale nemusí být pravda.

Nervy na pochodu

Každá žena snáší obávaný přechod jinak.Pokud jste celkově v dobré kondici, žijete naplněný a šťastný život a dbáte na zdravou životosprávu, pak je u vás riziko výkyvů nálad nižší. Potíže vám naopak ve zvýšené míře hrozí v případě, že trpíte psychickými obtížemi, pravidelně konzumujete alkohol a kouříte. Negativní vliv má také stres, ať už z čehokoli.

Návaly horka

To, že je měla vaše kolegyně nebo kamarádka neznamená, že jimi budete trpět i vy. U některých žen se neobjeví vůbec. A když už na ně dojde, jsou prostředky, které vás jich mohou zbavit. Třeba hormonální jóga pro ženy nebo homeopatika.

Nárůst váhy

I toto je individuální. Někdo pár kilo přibere, někdo si udrží svou váhu a někdo dokonce zhubne. Reakce těla na hormonální bouři jsou různorodé. Když ale nejde o zvýšení větší než pět kilo, neměli byste si dělat hlavu. Konec konců právě díky těm pár kilo navíc může být vaše pleť hladší.

Konec sexu

Podle posledních výzkumů ovlivňuje hladina estrogenu chuť na sex a sexuální prožívání méně, než se myslelo. Na vině snížené sexuální apetence je spíše psychika. Když je žena vystresovaná z toho, že má menopauzu, do sexu se jí prostě moc nechce. I s tím ale může pomoci hormonální jóga, klasická jóga nebo vhodné bylinky. Zkuste třeba kotvičník nebo danšeng.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden