Můj kousek štěstí

Operací život nekončí

Odstranění dělohy neboli hysterektomie, je pro většinu žen děsivou představou. Ročně podstoupí tento zákrok u nás asi 20 tisíc žen. Ale bát se určitě nemusíte!

Myomy

Nejčastějším důvodem k hysterektomii je výskyt děložních myomů. Lékař chirurgický zákrok doporučí, pokud žena trpí masivním menstruačním krvácením, velkými bolestmi nebo myomy tlačí na močový měchýř. Operaci ale doporučí, až když ostatní způsoby léčby selhaly. Odnětí dělohy se také provádí při onemocněních děložní sliznice (endometrióza) nebo čípku (rakovina).

Rutinní zákrok

Hysterektomie patří mezi nejčastější chirurgické zákroky v gynekologii. Zákrok je možné provést několika způsoby. Největší zátěž představuje abdominální (břišní) zákrok. Po této operaci je nutná delší rekonvalescence než u ostatních typů zákroků a také po ní pochopitelně zůstává ne úplně malá jizva. Šetrnější vaginální hysterektomii, po které nezůstane pacientce žádná jizva, je možné provést v případě, že děloha není příliš velká a neodstraňují se vaječníky. Nejčastěji se v současnosti provádí zákrok, při kterém se děloha uvolní laparoskopicky a pak se odstraní přes vagínu. Hodně žen se zákroku obává kvůli předčasné menopauze či kolísání hormonů. Nejsou-li odstraněny vaječníky, riziko předčasné menopauzy je velmi malé. Kolísání hormonů se navíc dá zvládnout podáváním hormonů umělých, ale třeba i za pomoci bylinek nebo hormonální jógy, kterou doporučují i lékaři.

Lži o tloustnutí

Pravdou není ani to, že po odnětí dělohy začne žena automaticky tloustnout. Přibírání na váze se často objevuje proto, že po dobu tří měsíců po zákroku by se žena měla vyvarovat větší fyzické námahy a přibírání je tak důsledkem nedostatku pohybu.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden