Můj čas na kafíčko

Opouští svou matku kvůli kariéře?

Herečka Barbora Munzarová (48) si prožila těžké chvíle, jak se svým otcem Luďkem Munzarem (†85), tak s matkou Janou Hlaváčovou (81). O tu se až donedávna naplno starala, jenže s tím je teď konec. Psychická vyčerpanost ji přiměla vrátit se k herectví.

 Sympatická Bára Munzarová (48) se dlouhou dobu starala nejen o nemocného tatínka Luďka Munzara (†85), ale i maminku Janu Hlaváčovou (81), která na tom nebyla vůbec dobře. „Tatínka jsem potřebovala dovést až do konce a jsem ráda, že se mi to povedlo, v domácím prostředí, láskou obklopen. Necítím žádný dluh,“ prozradila se slzami v očích Bára, která se netajila tím, že ji to stálo spoustu fyzických i psychických sil. S tátou si totiž byli velmi blízcí. Stejně tak jí dala zabrat i péče o chřadnoucí maminku. Dlouhodobě se mluvilo o tom, že Hlaváčovou trápí silné deprese, leckdo dokonce hovoří o Parkinsonově chorobě. Právě tyto zdravotní komplikace mají být důvodem toho, proč se už roky neobjevila na veřejnosti a odmítá vystoupit před kamerou.

Vše odsunula stranou

Aby se o ni mohla starat, dočasně se vzdala své herecké práce i ostatních aktivit. Chtěla být nemocné mamince denně k dispozici. „Pro mě bylo nepředstavitelné, že bych nepomohla do maximální možný míry, kam mohu,“ vysvětlila Munzarová své rozhodnutí, proč se stáhla z hereckého světa. Zároveň ale dodala, že sama v té době čelila psychickému vyhoření, tudíž jí dočasné stáhnutí z veřejnosti přišlo vhod. „Byl to mix všeho dohromady. Mám to štěstí, že žiju v rodině, která funguje a kde se opravdu máme rádi. Mohla jsem si dovolit nehonit složenky. Mám úžasného manžela, který se o nás stará a který nás zabezpečí,“ říká pyšně Barbora. Ta rovněž přiznala, že po dlouhých měsících doma, kdy se starala o matku, se jí strašně začalo stýskat po práci. A tak v současné době svou nemocnou maminku částečně opouští a s velkým nadšením se vrhá do divadla, které pro ni tolik znamená. Více než její vlastní krev? Herečka se raduje, že se může vrátit do práce, ale na svou matku nezapomíná. Proto se to rozhodla vyřešit po svém.

Najala si šikovné ošetřovatelky

Našla jí dvě ošetřovatelky, které se starají o všechny její potřeby a ona tak nemá výčitky svědomí, že od ní „odešla“. „Maminka se má dobře. Obstarala jsem jí ošetřovatelky, které jsou naprosto úžasné. Pomáhají mi nejen v péči o maminku, ale třeba i nemocného kocoura a kolikrát i zahradu. Co tam je, to vezmou do ruky, jedna jako druhá,“ nechala se slyšet Munzarová, která zřejmě už nechtěla zažívat to, čím si prošla s tatínkem. To naprosté fyzické vyčerpání ji zničilo. Ale proč se ošetřovatelky starají nejen o nemocnou Hlaváčovou, ale i o záležitosti kolem domu? Patrně si toho Bára naložila v divadle opravdu hodně. Nebo je zatím jen útěk z domu, ve kterém zažila ona i rodiče jen samé bolesti a strasti.

Proč jí zatajuje návštěvy kamarádek?

Těžko říci, ale sama herečka tvrdí, že její maminka má doma o zábavu postaráno. „Ona celé dopoledne luští křížovky, odpoledne to pak převezme televize,“ popsala denní rutinu své maminky s úsměvem. Podle jejích slov to se slavnou herečkou vypadá mnohem lépe. Přitom ještě na konci roku na tom byla Hlaváčová velmi bídně a byla ráda, že si pomocí chodítka vůbec došla na záchod. Takže když pak potřebovala zajít například k doktorovi, musela ji dcera nebo zeť Martin Trnavský (49) dovést. Těch pár kroků do čekárny se prý už nějak dobelhala. „Nemám chuť chodit ven. Nechci. Stejně jako už nemám chuť s nikým mluvit. Za prvé se mi občas komunikuje velmi těžce a za druhé jsem se toho v životě namluvila až až,“ míní Hlaváčová, ze které se stal ležák. Nyní to vypadá, že udělala velké pokroky. „Všechno by ještě do jisté míry zvládla sama, ale ta péče je už nastavená. Ona velmi dobře ví, že celý život dřela na milion procent, i víc, tak teď si to vyvažuje. A já jsem za to strašně ráda, že jí to můžeme dopřát,“ řekla Barbora. Zároveň také dodala, proč před ní utajuje hosty: „Když má za maminkou přijít návštěva, tak jí o tom moc neříkáme, aby neodpověděla takové: Jé, tak ať se nikdo neobtěžuje… Holky se pak vždycky objeví – elita z Národního divadla, Táňa Medvecká, Jana Boušková, Helena Tuháčková s bábovkou – a prokecají spolu celé odpoledne. Takže se má dobře a myslím si, že si tu péči tak trochu lišácky užívá.“ Je zlepšení hereččina zdravotního stavu jen chvilkové, nebo jí bude den ode dne lépe? Doufejme, že to bude ta druhá možnost.

 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden