Můj kousek štěstí

Opustila led a stala se vítězkou olympiády

Můj kousek štěstí

Japonci jí skládali k nohám samurajské meče, zatímco Rusové ji nenáviděli

Její sny byly veliké a pestré. Stát se sedminásobnou olympijskou vítězkou ale mezi ně nepatřilo. Nejvíce ze všeho se Věra Čáslavská (†74) chtěla stát lékařkou a najít lék proti rakovině...

Naše země už asi nikdy nebude mít tak velkou sportovní hvězdu. Ženu, která by se dokázala stát sedminásobnou olympijskou vítězkou, a ještě k tomu přidala čtyři stříbra. Skoro se nechce věřit, že královna světové sportovní gymnastiky neměla o existenci kladiny a bradlech dlouho ani tušení.

Jako dítě obouvala Věra Čáslavská na nohy brusle a kroužila piruety. Gymnastiku poznala až v patnácti letech, kdy se potkala s tehdejší legendou Evou Bosákovou (†59). Začala u ní trénovat.

A už za rok vyhrála mistrovství republiky dorostenek i juniorek. K olympijským medailím bylo v tu chvíli ještě daleko. To proto, že

Zbývá vám 86% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden