Originál vídeňský řízek (Wiener Schnitzel)

Na tuhle rakouskou klasiku se do Vídně sjíždějí turisté z celého světa!

Potřebujete:

600 g telecí kýty, 600 g vepřového sádla (nebo přepuštěného másla ghí), 250 g hladké mouky, 250 g strouhanky, 2 vejce, sůl, pepř

Postup


  1. Telecí kýtu odblaníme a nařežeme na plátky. Jemně naklepeme, osolíme a opepříme.

  2. Telecí řízek obalíme v trojobalu – mouka, vejce, strouhanka, ale vejce neředíme mlékem jako při naší tradiční verzi řízku! Obal má pak trochu jinou konzistenci.

  3. Vídeňský řízek osmažíme na vepřovém sádle, známkou jeho pravosti je bublina mezi obalem a masem.

  4. Vídeňský řízek podáváme s řezem citronu a větvičkou petrželové nati. Typickou přílohou je bramborový salát s cibulí, ale bez majonézy. Jen s trochou octa, oleje, pepře a soli.    .

reklama
reklama