Můj kousek štěstí

Osteoporóza: Jak jí nedat šanci?

Osteoporóza: Jak jí nedat šanci?

Řídnutí kostí je závažné onemocnění, které vede k riziku nebezpečných zlomenin. Můžete mu ale úspěšně předcházet. V České republice osteoporóza postihuje 47 % žen a 39 % mužů ve věku nad 70 let, ale nevyhýbá se ani o dost mladším ročníkům.

Světový den osteoporózy. Který připadá na 20. říjen, má za cíl upozorňovat, že osteoporotické zlomeniny bývají hlavní příčinou nemocnosti a invalidity starších lidí. Nejenže zhoršují kvalitu života, ale mohou vést i k závislosti na pomoci druhých nebo dokonce předčasnému úmrtí.

Proto je dobré nedat jí šanci, což se dá ovlivnit i správně zvolenou stravou. Hlídejte si vápník Vápník je základní stavební složkou kostí, ale je důležitý také pro činnost srdce, svalů, nervů a srážlivost krve.

Když dojde k poklesu hladiny vápníku v krvi, tělo si ho doplňuje právě z kostí, což způsobuje, že jsou poréznější, křehčí, a zvyšuje se tak riziko zlomenin. Současné výzkumy ukázaly, že mléko zdaleka neobsahuje tolik vápníku, kolik bychom potřebovali.

Doporučená denní dávka je u zdravého dospělého člověka 800–1200 mg , což odpovídá asi ¾ litru mléka. Jenže ne každý ho dokáže denně tolik vypít, a navíc tělo neumí samotný vápník dostatečně přijmout ani správně využít.

Přidejte také „déčko“ Příjem vápníku je proto nutné doplnit také vitaminem D3, který zajistí jeho efektivní vstřebávání. To je důležité především u žen po menopauze, kterým hrozí velké riziko osteoporózy.

Kromě toho u nich dochází i ke svalové a kloubní slabosti a klesá schopnost aktivního života. Přitom stačí k vápníku dodat vitamin D, a stav se velmi rychle zlepší. Vitamin D3 má kromě toho významný vliv i na prevenci cukrovky II.

typu, srdečních onemocnění a rakoviny. Až 90 % „déčka“ přitom získáváme kůží působením slunečních paprsků, jeho vstřebávání ale brání smog, tmavší pigment, stáří pokožky nebo opalovací krémy. Podpořte vše „káčkem“ Správné ukládání vápníku ještě víc podpoří vitamin K2 – ten směruje vápník přímo do kostí a zubů a zabraňuje jeho ukládání do cév a tkání.

Tak pomáhá předcházet osteoporóze, zvyšuje hustotu kostí a zmírňuje i riziko zánětů. Tento vitamin se vyskytuje především v živočišných tucích, například v másle, sádle, loji či smetaně. Získat ho pouze ze stravy je ale problematické, proto je potřeba ho užívat ve formě potravinových doplňků.

Důležitý je i pohyb Samotný vápník a vitaminy zdravé kosti, zuby, srdce, svaly a imunitu nezabezpečí. Pravidelné cvičení a dostatek pohybu kosti posilují a podporují usazování vápníku v nich. Spolu se zdravým a vyváženým jídelníčkem a podporou vitaminových doplňků nejen v zimních měsících ale snížíte riziko osteoporózy na minimum.

Nejvyšší obsah vápníku mají například tvrdé sýry typu ementál nebo parmezán, ořechy nebo mák. Vstřebávání vápníku naopak snižuje přemíra soli, alkoholu, kávy, černého čaje, kolových nápojů nebo kouření.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden