Ostré čočkové chilli

Suroviny:


  • 200 g zelené velké čočky

  • 2 červené cibule

  • 1 mrkev

  • 1 červená paprika

  • 6 lžic slunečnicového oleje

  • 1 chilli paprička

  • 3 stroužky česneku

  • 1 lžíce římského kmínu

  • 1 lžička mletého chilli

  • 3 lžíce rajčatového protlaku

  • 1 lžíce uzené mleté papriky

  • 3 lžíce bobkového listu

  • 1 lžíce soli

  • 2 plechovky (po 400 g) červených fazolí

  • 1 plechovka (400 g) drcených rajčat

  • šťáva z ½ limety

  • 1 lžíce nadrobno nasekaného oregana

  • 1 hrst čerstvého koriandru

  • další chilli papričky na posypání


Postup:

Čočku namočíme 12 hodin předem do studené vody. Druhý den oloupeme cibuli a nakrájíme ji nahrubo. Mrkev oloupeme a nakrájíme na větší kostky, kapii zbavíme semínek a nakrájíme nahrubo.

Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a restujeme ji 2 minuty. Mezitím nasekáme najemno feferonku, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. K cibuli vsypeme mrkev a kapii a restujeme ji na středním stupni 7 minut, až změkne.

Postupně přidáváme feferonku, česnek, římský kmín, chilli, rajčatový protlak a uzenou papriku. Každou surovinu nejprve orestujeme, než přidáme další.

Čočku slijeme, propláchneme vodou a vsypeme ji do hrnce. Přidáme bobkové listy, zlehka osolíme, promícháme a zalijeme 800 ml vlažné vody. Vaříme na středním stupni dopoloměkka, zhruba 15 minut.

Konzervované fazole scedíme. Vsypeme je k čočce, přidáme rajčata a vaříme 10 minut. Zakápneme limetovou šťávou, vmícháme oregano a podle chuti osolíme. Posypeme nadrobno nasekaným koriandrem a pokrájenými feferonkami nebo chilli papričkami.



  • 6 porcí

  • středně náročné

  • do 60 min + namočení čočky


 

TIP:

Použijeme neloupanou čočku, která se nerozvaří. Černé fazole se postarají o barevný kontrast, můžeme použít konzervované nebo si je uvařit, avšak v odděleném hrnci. Obměnit je můžeme za kukuřici nebo cuketu.

reklama

Komentáře

reklama