Ostropestřec jako všestranná léčivka

Také se mu říká mariánský bodlák či Kristova koruna. Prospívá našim játrům, cévám i zažívání. A ještě si ho zvládne vypěstovat úplně každý.


Tato středozemní bylinka má velmi ráda teplo a spoustu slunečního světla. Ostropestřec mariánský není jen krásnou rostlinkou, ale i léčivou. Má blahodárné účinky na náš organismus, zejména na funkci jater a dobré trávení.


Pěstování od semínka


Pokud si chcete ostropestřec vypěstovat na zahrádce od semínka, zvolte mu slunné a před větrem chráněné stanoviště. Zároveň potřebuje hlinitou, lehce vápnitou půdu.


Semena vysazujeme do řádků od sebe vzdálených přibližně 50 cm.  Klíčení trvá zhruba tři týdny. Pokud předtím semena namočíte do vody, zkrátíte tuto dobu na polovinu.


Bolesti žaludku a zažívacích obtíží vás zbaví bylinný odvar.

Jak bylinu sbírat?

Na sklizeň ostropestřce budete potřebovat pracovní rukavice, má totiž spoustu bodláků, které vás mohou popíchat. Opatrně vytahujte nažky a sklízejte jen zralé plody. Případně lze ostříhat všechna květenství najednou.

Květy sušíme na stinném a větraném místě pouze v jedné vrstvě. Nezapomínejte na to, že při sklizni se může ostropestřec vysemenit a brzy ho tak můžete mít po celé zahradě.

Na každý neduh

Nejvíce léčivých látek je obsaženo v samotných plodech byliny, ale také v nažkách. Ostropestřec pomáhá s léčbou cirhózy jater, žlučníkových kamenů a také chrání tělo před škodlivými a toxickými látkami.

Dlouhodobě regeneruje játra a zároveň pozitivně působí na regeneraci cév a křečových žil. Taktéž nám pomáhá urychlovat léčbu hemoroidů, kožních problémů nebo žaludeční koliky.

Tinktura na očistu těla

Chcete-li použít ostropestřec k detoxikaci těla, vyrobte si zázračnou tinkturu. Užíváme jednou denně jednu čajovou lžičku.

Nasypejte si do láhve 100 g semen ostropestřce a zalijte je vysokoprocentním alkoholem. Láhev uzavřete a nechte 30 dní macerovat na slunném místě. 

K detoxikaci těla si vyrobte tinkturu.

Ulevující odvar

Bolesti žaludku a zažívacích obtíží vás zbaví bylinný odvar. Případně lze konzumovat čtyřikrát denně dvě čajové lžičky nadrcených semen.

Na jeden šálek si připravte jednu čajovou lžičku rozdrcených semen. Přelijte ji 2 dcl vroucí vody a nechte dvacet minut louhovat. 

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama