Moje šťastná hvězda

Ostropestřec pro zdravá játra

Léčivé účinky ostropestřce byly známy již ve starověku. Lidově se nazývá Kristova koruna nebo též mariánský bodlák. Semena ostropestřce lze považovat za vůbec nejlepší rostlinný lék na játra.

FUNKCE JATER

Ta mají důležitou funkci, protože do jater směřuje velká část toho, co přijmáme do organismu – tedy potraviny, vitaminy, ale i léky a škodlivé látky.Játra jsou čističkou organismu a výrobnou mnoha důležitých látek, pro život nezbytných. Probíhají v nich důležité látkové proměny. Co přijmete zvenčí jako potravu, prochází zažívacím traktem a tedy játry.

Jako centrála metabolismu jsou také místem výroby například některých krevních složek nebo žluči. Další látky se zde ukládají do zásoby a jiné odstraňují z krevního oběhu a následně pryč z těla.

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ

Sílu játrům dávají látky bodláku zvaného ostropestřec mariánský.Lépe pak vylučují škodlivé látky, a naopak ukládají do zásoby i látky pro organismus nezbytné. Jsou hlídači nejen zdraví zažívacího traktu, ale podmiňují i celkové zdraví. Poškozená játra znamenají nemoci, které s nimi zdánlivě nemusejí souviset.

Je proto vhodné myslet na svou kondici a játra posilovat látkami z přírody. Ostropestřec byl znám v historii jako bylina, která má pro celkové zdraví zásadní význam, proto i pití čaje z něj bylo samozřejmostí.

Pozitivní účinky ostropestřce mariánského vytváří celá skupina flavonoidů, z nichž nejznámější je sylimarin, který je rovněž velmi dobrým antioxidantem. V moderní době se tento bodlák objevuje v podobě kapek anebo tablet, protože právě louhováním získáme všechny prospěšné a účinné materiály.Ostropestřec má stejně blahodárné účinky i na žlučník.

ČISTÍ STŘEVA

Nejúčinnější je přímá konzumace drcených semen – plodu ostropestřce. V této podobě se jednak pohodlně konzumuje, je zajištěno dokonalé vstřebávání jeho účinných látek a zároveň zajišťuje i druhotný benefit, kterým je „peeling“ střevních stěn, čímž pomáhá k pročištění trávicí soustavy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden