Můj čas na kafíčko

Ostrov Kryštofa Kolumba: Dominikánská republika

V krásném exotickém ráji přistál roku 1492 Kryštof Kolumbus a založil tu první křesťanské město na západní polokouli, Santo Domingo, které je dnes hlavním městem Dominikánské republiky. Na plážích pod palmami zapomenete na všechny problémy!

Altos de Chavon, nový komplex ze starých kamenů. místo koncernů.

Po přistání v Santo Domingo máte na dosah řadu památek španělské koloniální architektury. Jsou blízko sebe na starém městě na západním břehu řeky Ozama, která tu ústí do moře. Především nejstarší katedrálu obou Amerik, renesanční svatostánek Santa Maria de la Encarnación (Zvěstování Panny Marie) postavený z kamenných kvádrů. Stejný materiál Španělé použili na blízkou pevnost Ozama se zubatým cimbuřím a rezavějícími kanónky. Velkolepost El Alcazaru, paláce s arkádovým průčelím, který si nechal postavit Diego Colombo, syn Kryštofa Kolumba, doceníte hlavně uvnitř, uprostřed přepychových sálů s obrazy, tapiseriemi a koloniálním nábytkem.

Uliční hudebníci hrají styl merengue. Kdo netančí, není míšenec!

Nejkrásnější pláže světa

Santo Domingo má sice své městské pláže Punta Torrecillas a Gubia, ale to je nic proti tomu, co můžete vidět jinde. Třeba Playa Bayahibe s bělostným pískem a palmami na jihovýchodním cípu ostrova, ještě ke všemu hned u národního parku Del Este se skalnatými terasami a 400 jeskyněmi, některými i vyzdobenými kresbami indiánského  kmene Taínů. Podél pobřeží lze narazit na želvy, delfíny a kapustky, někdy okolo proplouvají i velryby. Kus dál na východ je luxusní pláž Bavaro, na severním pobřeží pláže El Caletón a Cabarete, které jsou lidovější a méně snobské, na jihu v Juan Dolio kilometry pláží oddělují od džungle mnohapatrové hotely.

Mezi záplavou pestrobarevných suvenýrů není lehké si vybrat!

A co zbytek ostrova?

Vnitrozemí je velmi zelené a hornaté, nejyšší hora, Pico Duarte v pohoří Corsillera Central, kam se pořádají výlety, má 3098 metrů! Zdejšímu kraji se říká Dominikánské Švýcarsko. Klima je jako v Alpách na jaře, vidět se tu dají papoušci, datlové, sokoli zvaní Guaraguo. Zdejší údolí plní silná vůně subtropického divokého ovoce a květin flamboyan a coralillo. Velká romantika je výlet do národního parku Juan Bautista Perez Rancier, kde ve výšce 2000 metrů narazíte v džungli na 83 metrů vysoký vodopád Aguas Blancas, spadající do zelené laguny. Koupání dovoleno! Zároveň je „Dominicana“ plná kávových plantáží. Projet si místní krajinu - hory a údolí - na mopedu stojí zato!

Na Bavoro Beach není tlačenice, ale lehátka s obsluhou.

Co si přivézt z Hispanioly?

Hlavně dámy ocení hliněnou panenku Limé, oblečenou většinou do kreolského kroje. Výrobky z keramiky jsou vůbec oblíbené, ať to jsou vázy, džbánky nebo talíře. Opravdu jen odtud si domů odvezete hudební skříňky, dřevěné či keramické, které hrají místní taneční styl merengue. Ve zdejších stáncích je i velký výběr obrazů s lidovou nebo svéráznou mystickou tématikou. Vysokou kvalitou se tu mohou pochlubit výrobky z kůže. Srdce žen poposkočí nad místními šperky z jantaru, který tu občas má i jinde neviděný modrý odstín. Další místní šperkařskou specialitou jsou skvosty s kamenem Larimar, který má tajemně modravý nádech. Požitkářsky zaměření turisté si domů povezou aspoň kilo místní skvělé kávy, pár lahví vynikajícího rumu, jehož tu produkují 36 druhů (Brugal, Bermúdez) anebo krabici zdejších doutníků (Aurora, Habanera, Cerdan). A pozornost si jistě zaslouží zdejší krásně opracované výrobky ze dřeva, hlavně masky a sošky.

Vnitrozemí. Kde je to dostupné, roste káva či banány, výš je džungle.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden