Můj kousek štěstí

Ostrov květů Madeira

Krásná příroda, lávová jezírka ke koupání, kouzelná městečka a příjemní lidé

Zelený subtropický ráj je oblíbenou perlou Atlantského oceánu. Malý ostrůvek mezi Portugalskem a Marokem vás určitě nezklame.

I když leží toto souostroví blíže k Africe, patří Portugalsku. Díky své poloze je tu teplé počasí po celý rok. Subtropické klima s průměrnou teplotou kolem 22 °C.

Jedinými obydlenými ostrovy jsou Madeira a Porto Santo. Nenajdete tu sice místa pokrytá kilometry jemného zlatého písku, ale můžete si vychutnat pláže rozmanitější. Písek je tu černý, někde jsou kameny, jinde dřevěné terásky.

Největším plážovým komplexem na Madeiře je pláž Formosa v západní části Funchalu, hlavního města ostrova, a krásnou oblázkovou pláž najdete v městečku Câmara de Lobos v zátoce hned vedle Funchalu. Toto půvabné místo s barevnými čluny si oblíbil pro své malování i Winston Churchill.

Ne všude se dá ale bez problémů vstoupit do moře, a tak se pro koupání využívají lávová jezírka s mořskou vodou. Je to taková místní specialita. Nejznámější komplex jezírek je v Porto Moniz na severu ostrova, a to úplně nejromantičtější najdete v Seixalu.

Kolumbova loď

Dávnou historii Madeiry připomíná velké množství kostelů a protipirátské pevnosti. Vůbec nejstarší je kostel Santa Catarina. Leží v krásném parku, který můžete využít k odpočinku po procházce městem. Při prohlídce funchalského přístavu uvidíte nespočet lodí a plachetnic, včetně kopie Kolumbovy lodi Santa María.

V centru města, na hlavní třídě Avenida Arriaga, láká návštěvníky nejvíce lihovar a palírna, kde se seznámíte s historií výroby vína na Madeiře. Můžete si tu prohlédnout sklepy a archiv vín.

Ochutnávky vám pomohou při rozhodování, kterou lahvinku si koupit. Typické je dezertní likérové víno Madeira. Místní víno bylo tak vyhlášené, že se na Madeiře pro sud vína zastavil i sám Napoleon Bonaparte.

Vavřínové lesy

Madeira je proslavená svými květy, pokud tedy zatoužíte po krásné přírodě, v srdci ostrova leží park Parque Natural da Madeira, kde vás čeká nádherný a naprosto výjimečný vavřínový les nazývaný laurisilva. Nejlepší způsob, jak si vychutnat krásy parku, je vyrazit pěšky po doporučených trasách.

Určitě musíte navštívit také skanzen Santana na severovýchodě ostrova, kde se seznámíte s místním venkovem. Upravené zahrádky a chodníčky lemují typické chaloupky s doškovou střechou a omítkou v červených, modrých a bílých barvách. Skromná obydlí si můžete prohlédnout i zevnitř.

Co tu ale najdete také, je známá socha Krista s rozpřaženou náručí. Je o něco menší než ta slavná v Brazílii a hledejte ji nad městečkem Ponta do Garajau.  proč navštívit druhý obydlený ostrov Porto Santo?

Je na něm více pláží, ze kterých si turista může vybrat. Největším lákadlem kromě koupání tu je Muzeum Kryštofa Kolumba, který se zde oženil. Muzeum je umístěné v bývalém Kolumbově domě Vila Baleáry.

Zkuste mečouna

V jídelníčku na Madeiře najdete především úhořovité tmavé ryby s jemným bílým masem. Uvidíte je také na tržištích, kde jsou vždy čerstvé. Obvykle se podávají zapečené s banány.

Součástí zeleninových salátů bývá maso z madeirského tuňáka. Připravuje se ale i jako chutný steak, podávaný často s omáčkou z místního vína.

Běžně si lze objednat i pokrmy ze žraločího masa, chobotnic, olihní, krevet. Vyhlášenou specialitou je uzený mečoun.

Dovolenou letecky na 8 dní ve čtyřhvězdičkovém hotelu se snídaní pořídíte již od
17 900 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden