Moje sladké tajemství

Ostrov věčného jara - Madeira

Když budete chtít, můžete se koupat každý den jinde. Jednou na pláži s černým pískem, podruhé na oblázkové, a pak třeba v přírodním lávovém bazénu.

Madeira je nazývána ostrovem věčného jara. Teplota zde ani v zimě neklesá pod 18 °C, v září a říjnu je zde příjemných 25 °C, takže je ideální pro ty, kdo nestihli moře v létě.

Sezona koupání začíná od května, kdy má voda teplotu 20 °C, v létě se pak vyšplhá na 24 °C a udrží se i v září a říjnu. Návštěvníky ostrov láká dechberoucími přírodními krásami.

Krásné zahrady lákají k návštěvě

Přijdou si na své fanoušci horských túr. Můžete vyšplhat na vrcholy Pico Ruivo a Pico do Arieiro, projít se vavřínovým pralesem, podél starých zavlažovacích kanálů – levád, hlubokými kaňony s říčkami a vodopády.

Díky jedinečnému klimatu je zde po celý rok květinový ráj. Madeiru objevili Portugalci na začátku 15. století při hledání cesty do Indie. Místní přírodu pak kultivovali vysázením exotických rostlin dovezených z kolonií celého světa.

Ne nadarmo se Madeiře říká zelený klenot Atlantiku. Kvetoucí rostliny, keře a stromy jsou všudypřítomné. Nejkrásnější najdete v botanické zahradě Jardim botânico, tropické zahradě Jardim Tropical Monte Palace nebo zahradě Palheiro.

Koupání, které jinde nezažijete

Průzračné moře láká ke zkoumání podmořského života při šnorchlování a potápění. Koupání je na Madeiře netradiční. Na plážích jsou vulkanické oblázky nebo černý písek, zážitkem je koupání v lávových jezírkách.

Ne všude se dá totiž bez problémů vstoupit do moře, proto se využívají přírodou vytvořená jezírka. Nejznámější je komplex v Porto Moniz na severu ostrova, na jihu navštivte komplex Doca do Cavacas.

Mezi nejkrásnější pláže patří Formosa s vulkanickým pískem, Prainha s výhledem na zelené útesy, Machico se pyšní zlatým pískem dovezeným ze severní Afriky, Seixal nabízí pozvolný vstup do křišťálově čisté vody a výhled na vodopád Véu da Noiva.

Kuchyně s vůní exotiky

Subtropické podnebí dovoluje při vaření jídel používat rozmanité a čerstvé domácí suroviny. Jednoduché a zdravé vaření se zakládá na čerstvé zelenině, exotickém ovoci, rybách, olivovém oleji, kozích a jehněčích sýrech.

Kulinářskou specialitou je chlebová placka z pšeničné mouky a sladkých brambor – Bolo do Caco. Specialitou je tkaničnice atlantská, což je hrůzostrašně vypadající hlubokomořská ryba, ovšem s velmi chutným masem. Opéká se na roštu nebo smaží.

Co si přivézt za suvenýry?

Na Madeiře se stejně jako v Portugalsku platí eurem a ve většině obchodů a restaurací bez problémů zaplatíte kartou. Směnárny zde neobchodují s českou korunou, peníze si tedy směňte ještě doma nebo vyberte z bankomatu na místě.

Mezi vyhledávané suvenýry patří madeirská vyšívaná krajka, proutěné výrobky, keramické talíře, hrníčky nebo typické azulejos, což jsou modrobílé ručně malované dlaždice s lidovými motivy.

Oblíbené jsou i pletené a tkané výrobky, svetry nebo ponča. Zahradníci si zase mohou přivézt cibule, hlízy a oddenky orchidejí, strelícií nebo anturií.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden