Osvěžující okurka

Tyto plody obsahují 95 procent vody – nejvíc ze všech druhů zeleniny. Obsah minerálních látek napomáhá hojení kůže i vypadávání vlasů.

Okurky jsou užitečnou potravinou pro činnost žlučníku, jater a ledvin a doporučují se podávat také pro snížení hladiny cholesterolu v krvi. Hledáte-li nejlepší přírodní diuretikum, je to právě okurka! Když nepočítáme, jak příjemný je oloupaný proužek okurkové slupky přilepený v parném létě na čele, nemůžeme opominout důležitou roli okurek v kosmetice.

Okurka pleť regeneruje, hydratuje, vyživuje a zklidňuje, omlazuje a vyhlazuje vrásky kolem očí. Díky vysokému obsahu minerálních solí a zinku čistí pleť a stahuje póry.

JAK SI NA NÍ POCHUTNAT?

Je skvělá v salátech, od klasického českého s cukrem, solí a octem přes šopský až po tzatziki.
Můžete ji naložit do slano- i sladkokyselého láku a pochutnávat si na ní celoročně.

OKURKOVÁ LIMONÁDA

• 1 okurka • 50 g přírodního třtinového cukru, sirupu z agáve nebo medu • špetka soli • šťáva z citronu • bezinkový sirup podle chuti • perlivá minerálka • led Okurku oloupejte a zbavte semínek.

Nahrubo ji nakrájejte a spolu se sklenkou vody, cukrem, sirupem z agáve či medem, citronovou nebo limetkovou šťávou, solí a bezinkovým sirupem rozmixujte úplně dohladka. Podle hustoty dolijte minerálkou, podávejte zasypané rozdrceným ledem a ozdobené kousky okurky.

reklama
reklama

Komentáře