Můj čas na kafíčko

Otékají vám nohy? Nepodceňujte to!

Chcete-li se otoků zbavit, je nutné vyřadit všechny potraviny s vysokým obsahem soli.

Laicky řečeno, otoky vznikají, když voda uvnitř cév uniká do jejich okolí. Většinou nám to vadí po estetické stránce a nejedná se o nic vážného. Jsou ale případy, které signalizují vážnější problém.

Krev se v žilách hromadí

Jedním z vážnějších problémů může být žilní nedostatečnost: žíly dolních končetin jsou vybaveny mechanismem, díky němuž se vrací krev k srdci i proti zemské gravitaci směrem vzhůru.

Ochabnutí žilní stěny a chlopní způsobí, že se krev v rozšířených žilách hromadí a k srdci se vrací jenom pomalu. Na povrchu končetin pak jsou viditelné cévy, lidově křečové žíly (varixy) a nohy otékají.

Díky pohybu se krev v žilách rozproudí.

Žíla ucpaná sraženinou

Strašák všech žen užívajících hormonální přípravky má v naprosté většině případů jiné příčiny a hormony jsou až tou poslední kapkou, kterou se naplní riziko trombofilního stavu. Když se žíla ucpe krevní sraženinou, objeví se bolestivý otok jen na postižené končetině. Noha je chladnější, těžká a bolí.

Onemocnění srdce a ledvin

Většina chorob, které provází poškození ledvinných funkcí, se projeví otoky různého stupně.  Stejně tak pravostranné chronické srdeční selhání bývá provázeno otoky.

Denně to chce vypít dva litry neperlivé vody.

Náprava svépomocí

Ve všech výše uvedených případech je samozřejmě nutná lékařská pomoc. Nicméně na prosté otoky existují takzvané babské rady, které vám dokážou rychle ulevit.

Hýbejte se! Každodenní půlhodinová chůze vám zcela určitě prospěje k tomu, aby se otoky zmenšily.

Mějte svou váhu pod kontrolou. Obezita či nadváha je jednou z nejčastějších příčin otoků nohou, nemluvě o tom, že se k ní přidružují i další závažné zdravotní problémy.

Nohu přes nohu ne! Zvlášť u žen je oblíbené křížení nohou při sezení. Zpomaluje to ale proudění krve v končetinách a může to vést až k otokům.

Mezi dlouhým sezením se nezapomeňte občas protáhnout.

Pijte! Důsledné dodržování pitného režimu je základ.

Obujte se pohodlně. Estetické důvody by měly jít stranou. Noste boty, v nichž se cítíte pohodlně. A pokud to není nutné, vyhýbejte se podpatkům, těmi si od otoků nohou nepomůžete. Hýčkejte své nohy a dopřejte jim to nejlepší.

Kouření škodí nejen plicím, ale i cévám. Zhoršuje se tak průtok krve, a otoky jsou na světě.

V případě bylinné pomoci se zaměřte na masti, které obsahují Aloi vera, heřmánek, arniku, kostival, tymián, rozmarýn, eukalyptus, jalovec, kurkumu nebo také kaštan.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden