Moje chvilka pohody

Otoky nohou umí potrápit

Otékají vám nohy? Pokud nepomůže dát si na chvíli nohy nahoru, jen z horka to nebude. Situaci je potřeba řešit, protože může signalizovat různá vážnější onemocnění.

Sezení a stání

Jednou z hlavních příčin bolestí končetin a otoků je dlouhé sezení během cestování, ale také u počítače, kdy se krev hromadí v dolních končetinách.

Její proudění mj. zhoršuje i ohnutí v oblasti kolen a třísel, kde okolní tkáně tlačí na žíly. Důsledkem jsou pak oteklé kotníky a lýtka.

Špatné boty a kila navíc

Důvodem oteklých nohou může být i špatná obuv, kvůli níž například začnete našlapovat na celou plochu chodidla.

Tím se změní oběhové poměry v noze a ta začne otékat. Problémem je i nadváha, kdy tělo musí pracovat s větším břemenem. Tlakem se voda z krevního oběhu dostává do okolního prostoru a vznikne otok.

Onemocnění ledvin, jater, srdce

Otoky kolem kotníků mohou být také varovným signálem, že nám správně nefungují ledviny, nebo hrozí srdeční selhání. Otékání končetin způsobuje i špatná funkce jater. Je-li to váš případ, hned vyhledejte lékaře.

Co pomůže?

Pokud jste si mysleli, že otokům zamezíte, když nebudete pít, mýlíte se. Na alkohol a kávu zapomeňte, ale popíjejte citrusové džusy, nejlépe ředěné vodou. Ještě lepší je jíst plody citrusů. Obsahují přírodní látky, které mají kladný vliv na cévy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden