Moje sladké tajemství

Otoky vás nemusí trápit

Zadržování vody v těle není nic příjemného. Máte pocit těžkých nohou a vypadáte silnější? Na vině může být hned několik faktorů, s nimi se ale snadno vypořádáte.

Na první pohled se to zdá jako estetický problém. Nejčastěji je příčinou zhoršená funkce lymfatického systému, nedostatečný pitný režim, příliš mnoho soli nebo cukru v potravě.

Může také značit onemocnění ledvin, jater a vysoký krevní tlak. Jak zjistíte, že zadržujete vodu? Udělejte si rychlý test. Stiskněte chodidlo, kotník nebo lýtko pomocí palce.

Pokud zadržujete vodu, objeví se na kůži brázdičky podobné těm, které máte na prstech po delší době ve vodě. Poznáte to také na těsnějších prstýncích nebo ponožkách.

Dejte si meloun

Pokud je otok nadměrný, měli byste se vždy poradit s lékařem, většinou však jde o nějaký jednodenní nebo dvoudenní výkyv. V tom případě omezte sůl a do jídelníčku přidejte přírodní diuretika, která způsobují zvýšené vylučování moči.

Skvěle funguje meloun, okurka, mrkev, celer a petržel. Dopřejte si močopudné bylinky jako je přeslička, březové listy, jitrocel, kopřiva nebo lopuchový kořen. Udělejte si z nich čaj. Na otoky platí také pohyb a správný pitný režim. Tělo si pak nemusí dělat zásoby vody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden