Můj kousek štěstí

Ozdobte si polévku sedmikráskami

Naši předkové jí říkali také Husí kvítko. Přestože je tato květina nenápadná, má velkou moc. Lidé dokonce věřili, že nosí štěstí a chrání před černou magií.

Na co se sedmikráska v přírodní medicíně používá? Její účinky jsou široké. Pomáhá na horečku, bolesti zubů, kašel, nachlazení a užívá se na jarní pročištění organismu. Velmi účinná je při anorexii a u všech poruch trávení. Léčí kožní nemoci, drobné rány na kůži a rozdrcený list sedmikrásky pomáhá při bodnutí hmyzem. První tři sedmikrásky, které na jaře naleznete, jsou prý mnohem léčivější než jiné a budou vás chránit nejen před horečkou, ale také před uřknutím.

Silný jarní detox

Tato květina kvete téměř celý rok, na jaře má ale největší moc. Dříve byla považována za všelék. Je to dáno obsahem látek, jejichž kombinace má extra příznivý vliv na náš organizmus. Květy sedmikrásek můžete jíst čerstvé přímo na louce, ale přidávají se také do jarních salátů a polévek nebo je můžete nasypat na chléb s máslem či tvarohem. Do salátů můžete sbírat i listy, a květy použít hlavně na ozdobu.

Koupel nebo čaj?

Z nasbíraných sedmikrásek si můžete připravit čaj, který mírní kašel a pročišťuje organizmus. Jednu lžičku čerstvých květů zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte a pijte několikrát denně. Čaj lze osladit medem. Na zimu si květ můžete nasušit. Sedmikráska se používá též ve formě odvaru. Využívá se jako přísada do koupelí. Pozitivně působí na špatně se hojící rány, vředy a kožní onemocnění, pomáhá hojit krevní podlitiny a namožené svaly. Sedmikráska se může užívat i dlouhodobě, bez obav z možných vedlejších účinků. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden