Můj kousek štěstí

Padají vám vlasy? Může jít o nemoc

Padají vám vlasy? Může jít o nemoc

Padání vlasů je do určité míry normální, pokud ale vypadávají předčasně a ve velkém množství, mluvíme o takzvané alopecii. Ta postihuje kromě mužů i 50–75 % žen ve věku 65 let.

Zdravé vlasy jsou výrazem zdraví a krásy. Jejich vypadávání může být tedy pro ty, kdo jím trpí, traumatizující, může způsobit stres a negativně ovlivnit sebevědomí. Jak alopecií poznat? Pokud vám vypadne víc než 100 vlasů denně a na hlavě se začínají tvořit holá místa, je potřeba zpozornět.

Na vině může být mnoho faktorů: hormonální nerovnováha, poruchy štítné žlázy, těhotenství, chronické i infekční nemoci, nežádoucí účinek léků, ale i stres nebo nedostatek spánku. Alopecie však může značit i vážnější onemocnění, například cukrovku, proto je důležité navštívit lékaře.

Lze jí předcházet? I když na vypadávání vlasů neexistuje stoprocentně účinná léčba, ve většině případů je možné ho zastavit nebo alespoň zmírnit správnou péčí. Doporučuje se vlasy mýt šetrnými přípravky, které nevysušují pokožku hlavy a vlasy vyživují.

Dobré jsou i masáže hlavy, které pokožku prokrvují a stimulují růst vlasů. Nesmíme zapomínat ani na správnou životosprávu a vyváženou stravu. Tu ještě můžete jednou ročně podpořit speciální kúrou z lékárny na posílení vlasů.

Měla by obsahovat železo, zinek a měď a podporovat tvorbu keratinu. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden