Paella valenciana

Suroviny:


  • 250 g suchých bílých fazolí

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 1 kuře

  • 1 králík

  • 500 g čerstvých fazolek (bez lusků)

  • 500 g zelených fazolek s lusky

  • 250 g oloupaných nakrájených rajčat

  • 2 stroužky česneku

  • ½ lžičky šafránu

  • 750 g kulatozrnné rýže

  • sůl a čerstvě namletý pepř

  • citron k podávání


Bílé fazole nechte přes noc namočené a pak je sceďte. Kuře a králíka opláchněte a nakrájejte na kousky. Osolte je a opepřete.

Ve velké vyšší pánvi, ideálně přímo určené na paellu, rozehřejte olivový olej. Ze všech stran a na středním stupni na něm opečte kousky masa dozlatova. Pak je vyndejte z pánve a dejte stranou.

Do pánve následně vsypte čerstvé a zelené fazolky, rajčata a česnek a všechno osmažte. Přidejte scezené fazole, všechno zalijte 2,5 litru vody a vařte přibližně 10 minut.

Přidejte šafrán a rýži, dobře promíchejte, nechte 10 minut vařit, vraťte opečené maso a šneky a vařte, až se tekutina odpaří. Pak ještě chvíli, až se rýže u okrajů a dna začne malinko připékat. Hned podávejte společně s klínky citronu.

Paella je symbolem španělské kuchyně. Původně byla společným jídlem zemědělských dělníků na vinicích a polích, proto je v ní několik druhů fazolí, králík a kuře. Tradičně se vaří ve velké železné pánvi, vždy pro víc lidí, a pokud možno na otevřeném ohni či dřevěném uhlí.

reklama
reklama

Komentáře