Můj kousek štěstí

Pampalík zpestří váš jídelníček

Tuhle nádhernou kytičku zná snad každý. Říkáme ji také Měsíček. Pohled na ta zářivá sluníčka zahřeje na duši, ale ne každý ví, že v sobě skrývá mnohem víc. Známé jsou hlavně hojivé vlastnosti této bylinky.

Naše babičky říkali měsíčku lékařskému Pampalík. Potěšit oko a tím i duši ale zdaleka není to jediné, co umí. Naše babičky z něj dělaly masti. Moc dobře věděly, že urychluje hojení poraněné kůže a spálenin. Velmi účinně léčí kožní ekzémy a záněty. Působí tlumivě i při poštípaní hmyzem. Vnitřně jako nálev nás chrání před viry, bakteriemi a kvasinkami, které škodí zažívacímu ústrojí. Stimuluje produkci žluče, činnost jater, hojí žaludeční vředy a záněty trávicího traktu.

Užívejte místo šafránu

Mast z měsíčku lékařského je nejúčinnější, pokud použijete na její přípravu kvalitní vepřové sádlo a sušené bylinky. Pokud nemáte vlastní zahrádku, můžete si mast koupit hotovou. Dávejte ale pozor, zda byla vyrobena ze sádla. Podívejte se také, jestli byly použity sušené bylinky nebo extrakt z nich – ten nikdy nebude mít tak pěknou barvu ani vůni, V kuchyni se květní plátky používají na ozdobu pomazánek, salátů, můžete je přidávat při vaření do rýže – dodávají ji pikantní chuť. Dokonce ho lze použít i místo drahého šafránu. Okvětními plátky měsíčku si můžete zpestřit i tak jednoduché jídlo, jako je chleba s máslem. Budete určitě překvapeni, jak skvěle chutná. Měsíček je účinný při žloutence, průjmech, parazitech nebo zánětech tlustého střeva a trávicího ústrojí. Je to přírodní antibiotikum, vyléčí i záněty očí a uší. Měsíček je také prevencí proti některým typům rakoviny – trávicího ústrojí, prsou nebo dělohy. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden