Můj čas na kafíčko

Pampeliška očistí tělo od jedů

Ve trávě už rozkvétají první zlatá sluníčka pampelišek čili smetánky lékařské. Tento otravný a obtížný plevel je ve skutečnosti jednou z nejužitečnějších léčivých bylin. 

Jak působí?

Podporuje funkci žlučníku a jater, což oceníme po těžkém jídle plném tuků. Rozpouští ledvinové i močové kameny, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu. Působí také jako výrazné antirevmatikum. Je prokázán její vliv na vstřebávání otoků nejrůznějšího původu. Pomáhá snižovat i převahu estrogenů při endometrióze a tlumí bolesti prsou při menstruaci.

Elixír zdraví

Při vnějším i vnitřním užití účinkuje na kožní nemoci a šťáva z pampelišek se užívá proti pihám a žlutým skvrnám na kůži. Příznivě ovlivňuje funkci žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Lze ji použít při léčbě močových kamenů, snižuje hladinu krevního cukru, zabraňuje degeneraci kostí a chrupavek, harmonizuje lymfatické žlázy. Snižuje krevní tlak, regeneruje trávicí soustavu, zklidňuje a omlazuje pleť.

Pochutnejte si na listech i na kořenu

Pampelišku bychom měli na jaře rozhodně ochutnat. V kuchyni se používají květy, listy i kořeny. Kořen sbíráme nejlépe před rozkvětem rostliny (březen až duben), listy od dubna do září. Pampeliška chutná podobně jako čekanka mírně nahořkle. Rostlina je kromě vitamínů A, B, C a D zdrojem betakarotenu, křemíku, draslíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek. Nevyvolává žádné závažnější vedlejší účinky. Při předávkování nebo spíš alergii se může objevit vyrážka, nevolnosti nebo průjem. Potom je třeba ji vysadit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden