Můj čas na kafíčko

Panama, země mezi oceány

Pro turisty má tahle země všechno. Pláže, hory i panenskou džungli. Vznikla vlastně kvůli známému průplavu, ale překrásná je i moderní a bohatá metropole Panama City s mrakodrapy na plážích. Pojďte se s námi zasnít a přenést se na břeh Tichého oceánu.

Všichni turisté přistávají na letišti Tocumen v Panama-City, které nabízí spoustu zajímavostí. Toto krásné město se fantasticky rozrostlo v posledních dvaceti letech! Mrakodrapy, které se zrcadlí na hladině Panamského zálivu, byly postaveny teprve nedávno! A to bylo město založeno už v 16. století Španěly a prvořadým cílem je historická čtvrť Casco Viejo, jež je na seznamu historického dědictví UNESCO. Najdete tu i Muzeum průplavu, který na kraji Panama-City ústí do Pacifiku, a dech vám sebere vysokánský most  Puente de las Américas, jež se na tím ústím klene. Hned nad hlavním městem, kolem průplavu, jsou dva překrásné národní parky, ideální pro výlety!

Barokní katedrálu sv. Filipa ve starém Panama City chrání UNESCO.

Dívejte se na lodě

Pohled na zaoceánské lodě, proplouvající úzkým, na březích zalesněným koridorem, ten se vám naskytne pouze tady. Fajnšmekři, kteří chtějí vidět víc a přesunout se rychleji, použijí první transkontinentální železnici v Americe a nasednou v Panama-City na vláček, který je po břehu kanálu, džunglí a po několika náspech kolem jezera Lago Gatún doveze po 77 kilometrech až na břeh Atlantiku do města Colón. Tady je největší zajímavostí Fort Davis, rozpadající se bývalá základna U.S. Army anebo malebnější, o pár kilometrů dál ležící rozvaliny španělské pevnosti Fuerte de San Lorenzo v ústí řeky Rio Chagres. Krásné jsou výlety lodí na přehradu Gatún, které má nesmírně členité břehy.

Cesta lodí Panamským průplavem trvá podle návalu 11-16 hodin.

Kde jsou nejhezčí pláže?

Za nejvyhlášenějšími plážemi musíte z Colónu na sever k hranicím s Kostarikou, kde se proti pobřeží rýsují ostrovy Bocas del Toro, Bastimento, Solarte a další. Anebo zpátky k Pacifiku na poloostrov Azuero, kde najdete krásných, čistých a liduprázdných pláží bezpočet. Jen v prvním případě se spíš vykoupete v moři, protože u Tichého oceánu hrozí velké vlny! Hodně se tu loví ryby a ve zdejších resortech je umějí báječně upravit. Krásný je zdejší národní park Cerro Hoya, sopečný a skalnatý, s hustým porostem a mnoha zvířaty, např. oceloty a opičkami. Přírodních divů je tu ovšem mnohem víc. Vyjeďte si na třítisícový vulkán Barú a uvidíte na jedné straně Karibik – a na druhé Pacifik. Krása!

Tak vypadá ekologický rekreační resort na karibské pláži Bocas del Toro.

Opice a zvířata, kam se jen podíváte

Jenom opic tu žije v džungli i na krajích měst 15 druhů, např. malpy, tamaríni, opice veverčí, chápani a kapucíni. Celkem běžně jsou vidět medvídkovití pralesní psíci, zatímco krásného ocelota, pumu nebo jaguára uvidíte jen se štěstím v hlubokém lese. Roztomilé jsou šelmičky nosálové, řídce jsou vidět na stromech lenochodi, prasátka pekari a z drobných ještěrů např. leguáni a bazilišci. Neuvěřitelné je množství různých druhů papoušků, kteří ráno přímo řvou, a v okolí kvetoucích rostlin se často třepetají drobní kolibříci. V řekách a jezeru Gatún žijí krokodýli, a to často velkých rozměrů! Čímž se dostáváme k nebezpečným druhům.
Hadi tu žijí hlavně na stromech. Takový křovinář ostnitý nebo aksamitový způsobuje svým jedem rozklad krve, chřestýš brazilský produkuje neurotoxin, který vám paralyzuje dýchací svalstvo. Tak pozor!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden