Můj kousek štěstí

Pár cviků a je to v suchu!

Pokud se objeví první příznaky, hned zahajte protiútok

Zpočátku to může být nenápadné. Při smíchu, poskočení nebo i kýchnutí... Později stačí zvednout třeba jen trochu těžší tašku – a musíte se jít převléknout.

Inkontinence není jen záležitostí stáří, postihuje i mladší ženy. Neměly byste ji přehlížet a doufat, že se vyřeší sama.

Co za to může?

Ve většině případů za únik moči mohou oslabené svaly pánevního dna, které uzavírá močovou trubici. Ty sice ochabují věkem, ale problémy mohou nastat také po operaci břicha, po úrazu, v těhotenství či po porodu.

Způsobovat ji může také nadváha, nedostatečná nebo nevhodná pohybová aktivita. Může se dostavit i jako nemilý průvodce některých onemocnění, například cukrovky, Parkinsonovy či Alzheimerovy nemoci, vyvolat ji mohou i některé léky.

Jak se bránit?

Vždy je lepší vše konzultovat s lékařem. Ale hodně můžete udělat i sama. Pokud trpíte obezitou, zkuste změnit jídelníček a zhubnout.

Pokud je příčinou hyperaktivní močový měchýř, omezte, nebo zcela vynechte kořeněná jídla, citrusy, alkohol a kávu, které ho ještě víc dráždí. Dbejte ale i na dostatečný pitný režim.

Zvedání pánve je ten nejúčinnější cvik na posílení pánevního dna.

Posilte ty správné svaly

Zvláště na lehčí formy inkontinence dobře funguje cvičení posilující svaly pánevního dna. Existuje jich spousta a můžete je provádět nejen doma, ale některé prakticky kdekoli.

Čím začít

Tohle cvičení zvládne každá a nezabere moc času. Při močení zatněte svaly a pokuste se přerušit proud moči – svaly, které v tom pomohou, tak pravidelně zatínejte a posilujte po dobu 6–8 vteřin nejméně třikrát denně.

Vleže i vestoje

Lehněte si na záda a pokrčte nohy. Svaly pánevního dna zapojíte tak, že si představíte, že se vám chce na malou, ale vy se snažíte to udržet. Pokuste se svaly jakoby vtáhnout dovnitř těla.

Přitom ale nesmíte zapojit vnější svaly, které často chybně přebírají práci – tedy břišní svaly, hýždě a stehna, ty mějte uvolněné. Dokud vám to nepůjde, nepouštějte se do dalších postupů.

Až budete umět ovládat ty správné svaly, můžete je trénovat prakticky kdekoli a kdykoli. Při čištění zubů, při vaření, v práci nebo v posteli před spaním. Až si budete jistá, že to zvládáte, můžete si cvičení ztížit.

Pomohou i speciální kalhotky nebo vložky.

Postupte dále

Lehněte si na záda s ohnutými koleny, dlaně jsou podél těla. Nadechněte se a s výdechem nadzvedněte pánev vzhůru. Tam ji podsaďte, stáhněte zadeček a snažte se vtáhnout pánevní dno.

Pak vtáhněte i bříško. Následně zvolna klesejte a uvolněte se. Zadek nepokládejte až na zem. Cvik provádějte 15× ve čtyřech sériích.

Opakovat, opakovat

Další cvik můžete trénovat vsedě na židli, doma nebo klidně třeba i v kanceláři. Nohy mějte položené na zemi na šířku boků, záda rovná a vzpřímená, dlaně položte na stehna.

S výdechem zatlačte dlaněmi proti kolenům, špičky nohou zvedněte, paty zůstávají na zemi a pocitově vtáhněte pochvu dovnitř těla. S výdechem uvolněte. Opakujte 10× každý den.

Víte, že...

•… než cvičení zabere, můžete používat nenápadné inkontinenční kalhotky?
•… závažnější případy se dají řešit krátkou laserovou operací?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden