Můj čas na kafíčko

Pár hodin, a jste u moře... - Istrie

Mnoho českých turistů rádo navštěvuje Istrii hlavně proto, že je velmi snadno dostupná autem. A navíc je tu opravdu co poznávat a objevovat.

Existují asi dvě základní cesty, jak se dostat z Česka na sever Chorvatska, do Istrie. Základní je bezeporu ta přes Rakousko a Slovinsko a zabere zhruba 8 až 10 hodin cesty. Istrie v drtivé většině případů nabízí členité pobřeží a pláže s kameny či menšími oblázky.

Ačkoli tu prakticky nenajdete písečné pláže, na druhou stranu je tu moře nádherně čisté a láká k potápění či jen šnorchlování. Pro lepší orientaci si rozdělíme Istrii na horní a dolní pobřeží.

V rámci horního se nejprve zastavíme pouze několik kilometrů od Novigradu, kde najdete četné přírodní památky, např. úžasné jeskyně Baredime Jama. Vedle Novigradu se nachází malebné městečko Poreč.

Antika, kam dohlédnete

Poreč zaujme pozdně antickými a středověkými stavbami. Musíte vidět baziliku svatého Eufrazia ze 6. století, která nabízí nádherné mozaiky. Atraktivní je i městečko Rovinj, které patří k nejvíce fotografovaným chorvatským místům.

V jeho nejvyšším bodě se nachází kostel sv. Eufemie, k němuž se prochází uličkami jako z pohádky. Najdete tu i mnoho renesančních a barokních paláců. Přejděme k jižnímu pobřeží Istrie, které má zhruba 190 km a kde si říká o vaši pozornost největší město celého poloostrova, což je Pula

. Křišťálově modré moře se skalnatými plážemi, to je zdejší klasika. Hlavní historickou atrakcí města jsou římské ruiny a také impozantní dvojité brány Porta Gemina.

Krásné národní parky

Asi 8 km severně od Puly se nachází Fažana, kam se můžete vydat na výlet lodí do národního parku Brijuni, který vám odkryje přírodní krásy Istrijského poloostrova, a to zejména pláže a nedotčenou faunu a flóru.

Na větších ostrovech si můžete prohlédnout i dochované pozůstatky paláců. Z Istrie se s dětmi vydejte na výlet do Aquaparku Istralandia, který se rozkládá na impozantní ploše 81 000 m2.

Snová Plitvická jezera

Z Istrie se často organizují výlety na věhlasná Plitvická jezera, kde se natáčel legendární Vinnetou. Jde o národní park, kde se na ploše 30 000 hektarů nachází šestnáct jezer, jedno úchvatnější než druhé. Dospělí zde za celodenní vstup zaplatí asi 1000 Kč, děti od 7 do 18 let asi 400 Kč, osoby mladší sedmi let a také invalidé mají vstup zdarma.

Tak chutná Istrie

Nejenom zde, ale po celém Chorvatsku jsou velmi oblíbené tzv. girice, což jsou malé smažené rybky. Jedí se celé i s hlavičkou, a to v kombinaci s chlebem a zeleninovým salátem. Istrijskou specialitou je také žgvacet, což je paprikáš se specifickou chutí.

Rovněž se na Istrii hodně konzumuje speciální kombinace libového vepřového ve slanině. Nesmírně oblíbený je tu také pršut, což je kýta potřená dřevěným popelem, zavěšená nad ohništěm tak, aby k ní mohl jak dým, tak i čerstvý vzduch.

Preferovanou součástí jídelníčku je také jehněčí či skopové maso, které se připravuje třemi způsoby. Nejčastěji to je na roštu nebo v troubě, využívá se ale i možnost tzv. pod pekou, což je železný poklop, pod kterým se dříve na venkově pekl chleba.

Existuje ale i tzv. visovačka begovica, což je dušené jehněčí s kyselým ovčím mlékem. Místní k jídlu rádi popíjí víno, které občas míchají se sodovkou. Tradičním tvrdým alkoholem je pálenka rakije.

8 dní autobusem od 7490 Kč za osobu.
Teplota vzduchu: 30 °C, moře: 25 °C

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden