Můj čas na kafíčko

Paříž: Báseň na Seině

Hlavní město Francie je obklopené malebnými předměstími a  dechberoucím centrem. Můžete chodit po stejných uličkách, jako Balzac, Picasso, Edith Piaf nebo Gérard Philipe. Ale stačí přejít most a hned jste v supermoderní čtvrti La Défense. A tak je to v Paříži se vším!

Proti Eiffelce se kdysi lidé bouřili, dnes si bez ní Paříž nelze představit.

Francouzi se vždycky hlásili k modernímu světu, ale žijí stále stejně, mají rádi dobré jídlo a cestou do práce se stavují v bistru na snídani a sklenku červeného. To musíte v Paříži udělat taky, abyste věděli, co na tom mají. Největším lákadlem je tu umění, ať už to je palác Louvre s historickými malbami, ležící v krásných zahradách Tuileries, Museé d´Orsay s uměním z doby Belle Epoque nebo technicistně vyhlížející Centre Pompidou s velikány 20. století se zmíněným Picassem, ale třeba i naším Kupkou. Pro turistu je výhoda, že nejsou daleko od sebe a veřejná doprava v Paříži je kvalitní. I tak ovšem návštěva každé galerie zabere minimálně den a stejně všechno nestihnete.

Musée d'Orsay bývalo kdysi nádraží, dnes je to galerie.

Vzhůru na Eiffelku!

Proslulá Eiffelova věž stojí o něco dál než kilometr od Musée d´Orsay na břehu Seiny v rozlehlém parku Champ de Mars (Martova pole) a musíte se rozhodnout, jestli se k ní vydáte ve dne nebo večer, protože Paříž plná světel je z výšky stejně úchvatná jako ve dne! U paty rozkročené věže se můžete svézt na historickém kolotoči, který jste viděli mj. v Amelii z Montmartru. Na půvabný kopeček Montmartre, proslavený kdysi malíři, a k malebnému kostelíku Saré Coeur se nejlépe dostanete metrem opět od Musée d´Orsay do stanice Abesses. Do slavného kabaretu Moulin Rouge je vstup v přepočtu od 2 300 Kč, zato zdejší půvabné malé hotýlky patří v Paříži kupodivu k těm levnějším.

Plavba po Seině vám ukáže Paříž z působivého úhlu. Zážitek!

Kterou atrakci zvolíte?

Velký zážitek je výlet lodí po Seině, jedno z nástupních míst je zrovna u Eiffelky. Zcela jinou perspektivu nabídne zelený přístavek u domu na Place Denfert-Rochereau. Je tu vstup do Les Catacombes, pařížského podzemí, které měří přes 350 km! Turistická trasa je kratší (1,7 nebo 3 km), přesto ohromně působivá, zahrnující hradby kostí a temně osvětlené podzemní ulice… Morbidním půvabem sluje slavný hřbitov Pere Lachaise s hroby slavných osobností. O hodně optimističtěji působí gotická katedrála Notre Dame na ostrově Ile de Cité, v jejíž věži chránil ve slavném románu Quasimodo krásnou Esmeraldu před popravou. A La Défense, skleněná čtvrť mrakodrapů za mostem Ponte de Neuilly, to je zase úplně jiná kapitola!

Lucemburská zahrada. Dle Dumase se tu rvali mušketýři s gardisty. Dnes? Pohoda!

Vyhlášené pařížské metro

Bez metra a dalších linek příměstských rychlovlaků RER by Paříž nefungovala. Rozhodně si do něho obstarejte plánek, protože oproti pražskému s jeho třemi trasami a 61 stanicemi (čtvrtá „D“ je v plánu) má pařížské Métro 380 stanic a 14 linek (v plánu jsou další čtyři). Přestože není nejstarší na evropském kontinentu, je nejrozsáhlejší a sloužilo jako vzor dalším podzemním drahám. První souprava vyjela 19. července 1900 a dnes na něm jezdí šest typů souprav, od nejstarších ze 60. let (linka 1) až po nejmodernější bez řidiče (linka 14). Milovníkům starých časů lze doporučit návštěvu linky 6 mezi náměstími Nation a Étoile s krásnou vyhlídkou na Eiffelovu věž, s typickými secesními doplňky v podobě označníků a zábradlí.
Stejně tak stojí za zhlédnutí největší stanice metra na světe Les Halles, vybudované v 70. letech. Sjíždějí se tu čtyři linky metra (1, 4, 7, 14) a tři linky RER, nad kterými je velké nákupní centrum, které v podzemí zabírá tři patra, přičemž čtvrté, nejspodnější, patří dráze.
Nahoře neboli na zemi je velký park.

Kostelíček Sacré Coeur na vrcholu Montmartru je vlastně novodobý, ale pasuje sem výborně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden