Moje šťastná hvězda

Parodontóza? Nemusí být strašákem.

Parodontóza je onemocnění, kterého si nemusíme mnoho let všimnout. Až do té doby, než začnou krvácet dásně. To je její nejtypičtější projev.

Hlavním důvodem, proč se o nás parodontóza pokouší, je špatná ústní hygiena. Na povrchu zubů žije 600 až 1000 druhů bakterií, které stojí za vznikem zubního plaku. Ten, není-li pečlivě čištěn, spustí onemocnění.

Typ kartáčku

Nejdůležitější je tedy poctivě si čistit zuby. Pozor ale na tvrdý kartáček a na tlak, který na něj vyvíjíme. Jestliže to přeháníme, dochází k odhalování zubních krčků a tvorbě klínovitých defektů. Současným trendem jsou měkké kartáčky, mají však nevýhodu, že doba čištění se s nimi prodlužuje aspoň na 2 minuty.

Jaké máte různé možnosti?

Zapomínat bychom neměli ani na vnitřní stranu zubů a mezizubní prostory, kde především dochází k množení bakterií. Tady přicházejí na řadu zubní nitě a mezizubní kartáčky.

Pomohou ústní vody

Na boj s parodontózou vezměte i ústní vody. Zaměřte se na ty, které zlikvidují záněty dásní a jejich krvácení. V tomto směru jsou osvědčené bylinné ústní vody. Zuby a ústní prostředí nebudou dráždit tolik jako některé ústní vody, které jsou leckdy příliš agresivní a mohou vám spíš uškodit.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden