Moje sladké tajemství

Pastýřův koláč po anglicku

Vyzkoušejte neodolatelné jídlo z anglického venkova, na němž si pochutnávali při podzimních večerech pastýři dobytka. Zavoní a zasytí.

Suroviny:

Na ragú:

600 g mletého hovězího masa

3 ks mrkve

250 g hrášku

250 g rajčatového pyré

500 ml hovězího vývaru

3 lžíce hladké mouky

1 ks cibule

200 g nastrouhaného sýru čedar

3 lžíce omáčky Worcestershire sauce (worcesterové omáčky)

sůl

pepř

Na kaši:

500 g brambor

2 lžíce másla

mléko

sůl

Krok za krokem:

1. Do hrnce přidejte dvě lžíce oleje. Nakrájejte nahrubo cibuli. Mrkve také zbavte slupek a rozkrojte je na půl. Pokrájejte je na větší
půlkolečka. Společně orestujte.

2. Po zezlátnutí cibulky přidejte mleté hovězí. Osolte, opepřete a promíchejte se zeleninou. Když maso začne hnědnout, poprašte hladkou mouku, znovu promíchejte a zlijte vývarem.

3. Nyní k směsi přidejte rajčatové pyré a nechte na mírném ohni vařit. Troubu si můžete zapnout a předehřát na 200 °C.

4. Mezitím, když se masová směs vaří, si připravte bramborovou kaši. Oloupejte, nakrájejte a povařte brambory. Po scezení je lehce posolte, přidejte máslo a mléko
a namačkejte či vyšlehejte.

5. K masu vložte na poslední 3 minuty hrášek, přidejte worcesterovou omáčku, zamíchejte a vše společně přelijte do zapékací mísy. Na maso nandejte bramborovou kaši, posypte ji nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby na 15–20 minut. A máte hotovo.

Jak si můžete udělat ,,pastýřův koláč“ jinak

I tento vynikající pokrm má své varianty. A samozřejmě se fantazii meze nekladou. Udělejte si ho zkrátka podle sebe nebo podle toho, co máte zrovna v lednici.

Krémovější kaše

Bramborová kaše je nedílnou součástí tohoto pokrmu a je tedy důležité, aby měla správnou konzistenci a chuť. Pokud přidáte k bramborům více mléka, bude kaše tekutá a rozteče se vám po masové směsi. Jestliže chcete, aby měla krémovější a sametovou chuť, místo mléka přidejte smetanu a místo šťouchadla brambory vyšlehejte.

Zkuste skopové

Skopové maso bylo v Anglii v dřívějších dobách oblíbené a i dnes se těší popularitě. Jestliže chcete vyzkoušet jinou variantu této dobroty, stačí vyměnit hovězí maso za mleté skopové. Příprava je stejná, ale strávníky překvapíte chutným twistem.

Co dům dá

Přestože je recept na Shepherd´s pie nějaký, nepsané pravidlo je, že si do něj v podstatě můžete dát, jaké ingredience chcete. Stejně jako ti pastýři kdysi. Pokud zrovna nebyla úroda hrášku, nahradili jej kukuřicí. Jestliže jste milovníky paprik, nebojte se k masu přidat papriky. Chcete to ostřejší? Přidejte více cibule a nakrájené chilli. Přejeme dobrou chuť.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden