Můj kousek štěstí

Pažitka je malý zázrak přírody

Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, prsu i plic! Není náročná na pěstování a proto by ji měl mít doma každý. Je totiž nejen chutná, ale i velmi zdravá.

Chutná a voní jako jemná cibulka a výborně podporuje chuť k jídlu.Je účinná proti střevním parazitům, snižuje krevní tlak, obsahuje vysoké množství vitamínu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a beta-karoten. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic.Čistí naše střeva Je to skvělá uklízečka našich střev, má velmi nízký obsah kalorií a snižuje produkci cholesterolu. Má rozsáhlé antibakteriální, antivirové a antihoubové účinky. Odstraňuje sraženiny v cévách, čímž snižuje riziko mrtvice.Pažitka je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K, proto dokáže posilovat kostí a zpomalit postup Alzheimerovy choroby. V listech pažitky jsou zastoupeny vitamíny ze skupiny B-komplex, stejně jako většina základních minerálních látek.
Obsahují pyridoxin, kyselinu pantotenovou, niacin, riboflavin, thiamin, a to v ideálních poměrech.

Zvyšuje výkonnost

Patří mezi cibuloviny, proto obsahuje éterické oleje, které jsou cítit z dechu. Právě tento typický pach však pročišťuje dýchací cesty.Zejména „průduškáři“ by si jí proto měli preventivně sypat na jídlo. Pažitka podporuje trávení a tím je užitečná v boji proti nechutenství. Sportovci by ji neměli odmítat pro množství draslíku, kterým jim citelně zvýší fyzický výkon.Pažitku vždy jezte čerstvou, sušením a zmrazováním ztrácí vůni, chuť i většinu vitamínů. Tuto rostlinku si můžete koupit v květináči a postavit ji na okno. Vyžaduje pouze dostatek vody, tepla a světla. Hodí se do pomazánek, salátů, jako drobenku ji můžete využít k hotovým jídlům, bramborám, masu či na natřené pečivo.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden