Moje chvilka pohody

Pažitka je vitaminová bomba: chrání před rakovinou

Pažitku by měl mít doma každý. Je totiž nejen chutná, ale i velmi zdravá. Jezte ji jen syrovou, protože sušená ztrácí aroma.

Zažívání, tlak, mrtvice

Proč byste měli pažitku jíst? Je toho hodně. Podporuje například chuť k jídlu a tvorbu trávicích štáv, usnadňuje zažívání při rekonvalescenci, snižuje krevní tlak a má protizánetlivé účinky. Obsahuje alicin, který mimo jiné snižuje tuhost cév a působí na případné sraženiny v cévách, což pomáhá snížit celkové riziko ischemické choroby srdeční a mrtvice. A v součinnosti s jinými prospěšnými látkami pomáhá chránit naše tělo před rakovinou plic a ústní dutiny.

Další účinné látky

Pažitka obsahuje celou řadu látek, které naše tělo moc potřebuje, např. draslík, fosfor, sodík, železo a beta-karoten, a také některé důležité vitaminy – C, B2 – a je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu K. Ten je potřebný zejména pro správnou činnost jater a proto, abychom nekrváceli. Působí totiž preventivně proti krvácení z nosu, nadměrnému menstruačnímu krvácení či trombóze. Pomáhá rovněž vstřebávat vápník, se kterým pak společně působí na kosti, zamezuje jejich řídnutí a ovlivňuje jejich správný vývoj.

Zanedbatelné kalorie

I když podporuje chut k jídlu, má pažitka velmi nízký obsah kalorií, takže se dá jíst při hubnoucí dietě – 100 g čerstvých „listů“ obsahuje pouhých 30 kalorií!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden