Můj kousek štěstí

Pečená husa

Suroviny na 8 porcí: 1 čerstvá husa, 2 litry mléka, 6 jablek sůl, pepř, kmín, 2 cibule, 6 hřebíčků, 4 badyány, 1 svitek skořice

Postup:  Husu dáme do pekáčku, zalejeme ji mlékem a necháme 2 dny marinovat, aby se zbavila charakteristického zápachu. Jablka nakrájíme na čtvrtinky, smícháme s hřebíčkem, badyánem, na kousky nakrájenou cibulí a skořicí. Směs napěchujeme do husy. Pak ji celou osolíme, okmínujeme, dáme do pekáče hřbetem nahoru a okolo poklademe zbylými jablky. Podlejeme vodou a pečeme je asi hodinu a půl v troubě předehřáté na 170 °C. Pak ji otočíme a pečeme dalších 40 minut.

Červené zelí s jablky

Suroviny na 4 porce: 1 malou hlávku červeného zelí, 2 jablka,  sádlo z kachny, 1 cibuli, vinný ocet, 1 bramboru, cukr

Postup: Hlávku zelí nakrouháme najemno. Cibuli nasekáme nadrobno, jablka nastrouháme nahrubém struhadle. Na sádle necháme zpěnit cibuli, přidáme zelí, jablka a zalejeme vodou. Dusíme vše doměkka. Nakonec podle potřeby dochutíme cukrem, vinným octem, osolíme a zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou.

shutterstock_245873251b

Svatomartinské koláče

Suroviny na 40 koláčů: 500 g hladké mouky, 100 g cukru, 1 kostku droždí, 2 žloutky, 1 vejce na potření, 200 ml vlažného mléka, 200 g husího sádla, špetku soli, rozpuštěné máslo a rum na potření.

Na náplně: povidla, tvaroh, cukr, rum, vejce, citronovou kůru, rozinky, mandle

Postup: Z poloviny mléka, trochy mouku, cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
Mezitím dáme do mísy mouku smíchanou se špetkou soli, zbytek cukru, mléko, žloutky, sádlo a vše důkladně propracujeme s kváskem. Hladké těsto dáme do mísy na teplé místo a přikryjeme utěrkou. Necháme ho kynout asi 40 minut nebo dokud nezdvojnásobí objem. Pak ho rozdělíme na 40 dílků a z každého pomocí rukou vytvarujeme koláček. Koláčky plníme povidlovou nebo tvarohovou náplní a zdobíme mandlemi a rozinkami. Povidla promícháme s trochou vody a špetky rumu, tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu, vejce, cukru, citronové kůry a trošky rumu. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem. Poskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Pak je pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

shutterstock_481507630b

Karlovarský knedlík

Suroviny na 4 porce: 500 g bílého pečiva, 500 ml mléka, 7 vajec, 120 g másla, sůl, špetku muškátového oříšku, nasekanou petrželku

Postup: Nakrájené pečivo zalejeme mlékem. Máslo ušleháme do pěny a přidáme žloutky. Pak vmícháme do směsi  tuhý sníh z bílků, osolíme, přidáme muškátový oříšek a petrželku. Přimícháme namočené pečivo a opatrně surovny spojíme. Pak na kousky fólie dáme hromádku směsi, zabalíme a svážeme provázkem. Malé knedlíky vaříme asi 15 minut v osolené vodě. Stejným způsobem připravíme i klasický velký knedlík, jen ho budeme vařit déle, asi 25 minut.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden