Pečené koleno na rozmarýnu

Dopřejte si pořádnou pečínku a připravte si pečené vepřové koleno provoněné rozmarýnem.

Ingredience:  4 vepřová zadní kolena, 6 stroužků česneku, 5 litrů vody, 200 g soli, divoké koření, rozmarýn

Postup:  Vyřízněte z masa slabší kost – z obou stran ji vysekněte a potom vykruťte. Silnější kost ponechte, jen ji kolem dokola ořízněte. Kůži nařežte na tenké proužky.

Potom kolena důkladně pomažte utřeným česnekem ze všech stran i zevnitř.  Ve vodě rozpusťte sůl a přidejte divoké koření. Do roztoku vložte kolena a nechte je 2 dny v lednici nebo ve sklepě marinovat.

Po dvou dnech rozehřejte troubu na 180 °C. Kolena vyndejte z marinády a opláchněte pod tekoucí vodou. Vložte je na pekáč, posypejte rozmarýnem, podlijte trochou vody a přikryjte poklicí nebo alobalem.

Nechte v troubě asi 3 hodiny dusit, potom kolena odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte ještě 30–45 minut zapéct, aby se vypekla kůžička.

Pokud budete chtít koleno péct i s kostí, počítejte s tím, že to bude trvat o dost déle. Ušetříte si čas, když použijete koleno uzené.

Komentáře

reklama