Moje šťastná hvězda

Pečené koleno s křupavou kůrkou

Toto jídlo sice musíte plánovat alespoň tři dny dopředu, stojí to ale za to. Solný nálev maso skvěle ochutí, ale nepřesolí.

Na kolik vás dnešní dobrota vyjde?

Budete se možná divit, ale je to o hodně méně, než určitě čekáte. Čtyři velké porce, tedy zhruba pro celou rodinu, vás budou stát pouhých 109 Kč.

Ingredience:  5 litrů vody, 200 g mořské soli, 1 ks zadního vepřového kolena, nakládané cibulky či jiná zelenina, hořčice, čerstvý křen, pepř, čerstvý chléb

Postup:

1. Ze všeho nejdřív si hlavně nachystejte velkou nádobu, se kterou budete manipulovat a do které se koleno vejde. Vezměte si zástěru a můžete jít na to. Pokud máte koleno v mrazáku,
nechte ho alespoň tři hodiny v pokojové teplotě.

2. Poté, co si koleno odpočine, nalijte do nádoby vodu, rozmíchejte v ní sůl, až se zcela rozpustí a vložte do ní koleno. Nádobu přiklopte a nechte po dobu dvou dnů v lednici odležet.

3. Pak si připravte si všechny potřebné ingredience. Zeleninu pečlivě nakrájejte.

4. Koleno vyjměte z nálevu a kůži nařízněte v pravidelných rozestupech. Nechte ho dvě hodiny odležet na prkénku.

5. Připravte si hrnec, ve kterém jej budete vařit. Nalijte vodu a nechte ji dvě minuty ohřát. Poté do ní vložte koleno. Zhruba po 30 minutách přidejte zeleninu, sůl a pepř. Vařte tak dlouho, dokud nebude maso měkké.

Klidně i přes noc. Zdlouhavé vaření je důležité z jednoho prostého důvodu. Při následném pečení se vám pak nestane, že se lahodná kůrka spálí.

6. Až bude maso dostatečně změklé, zapněte na troubě funkci gril a rozpalte ho na 220 stupňů. Koleno by při opékání mělo „stát“, aby se ogrilovala co největší část kůže.

Pokud ale maso vařit nechcete, je tu rovněž šance, jak ho připravit, aby mělo šťavnatou kůrčičku, navíc to má jednu výhodu, koleno si zachová celou svou chuť, kdežto vařením ji trochu ztrácí. Vložte koleno na tři hodiny do trouby na 120 stupňů, až pak přejděte ke grilování.

Koleno pak vyjměte, nechte chvilku odpočinout a podávejte ho s čerstvě strouhaným křenem, nakládanými cibulkami či jinou oblíbenou zeleninou a měkkým chlebem, který si můžete namáčet do vypečené šťávy. Nechte každého, ať si odkrojí sám.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden