Pečený krocan s kaštanovou nádivkou

Suroviny na 8 porce:

1 malý krocan či krůta

200 g jedlých kaštanů (uvařené, oloupané)

200 g bílé veky

150 g změklého másla

2 celá vajíčka

0,15 l mléka

hrst hladkolisté petržele

muškátový květ mletý

pepř dle chuti

sůl

máslo na vymazání pekáčku

Postup:

Omytého krocana osušíme, osolíme a necháme chvíli odležet. Veku nakrájíme na kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout. Změklé máslo utřeme v míse se solí, vmícháme žloutky, pepř, sekanou petrželku, trochu muškátového květu, drobně nasekané kaštany a navlhčené kostičky veky a na závěr zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Nádivku dochutíme, naplníme jí krocana a kůži sešijeme.

Křídla i nohy přitáhneme k tělu provázkem či nití a dobře přivážeme. Krocana vložíme hrudí nahoru do pekáče vymazaného máslem, podlijeme ho trochou vody, zakryjeme poklicí, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 3 hodiny doměkka (podle velikosti). Během pečení krocana podléváme vodou a několikrát ho obrátíme. Pak odstraníme pokličku a krocana dopečeme za průběžného podlévání a přelévání vypečenou šťávou dozlatova.

Extra tip: Pokud nechcete péct celého krocana, naplňte nádivkou vykostěná stehna a upečte je stejným způsobem.

reklama
reklama

Komentáře