Můj čas na kafíčko

Pečujte o své kosti!

Osteoporóza je nemoc, která nebolí a dlouho probíhá bez příznaků. Ale když se objeví problémy, léčí se už obtížně. Proto je tak důležitá správná prevence.

Ženy v ohrožení

Přesto, že se osteoporóza nevyhýbá ani mužům, ženy postihuje častěji. Příčinou jsou hormonální změny, ke kterým dochází v období jejich přechodu. Špatné stravování a nedostatečný pohyb pravděpodobnost vzniku osteoporózy zvyšují a stejně tak i riziko zlomenin, ke kterým dochází vlivem oslabení kostí nemocí.

Nejenom vápník

Pro zdravé kosti je důležitý dostatečný příjem vápníku. Ten se nachází právě v mléce a mléčných výrobcích. Společně s vápníkem je však nutné tělu dodat i vitamin D. Ten tělo dokáže vyrobit, když je vystaveno slunečnímu svitu, v potravě se pak nachází hlavně v tučných rybách.

Hýbejte se!

Aby byly kosti silné, je potřeba se hýbat. Ovšem není pohyb jako pohyb. Lyžování, tenis, squash, všechny sporty, kde se vyskytují skoky a silné otřesy, kostem po padesátce spíše ubližují. Také běh, pokud se mu nevěnujete od mládí, není vhodný. Nejlepšími pohybovými aktivitami jsou svižná chůze a plavání.

Nechte se vyšetřit

Zejména ženy, které mají toto onemocnění v příbuzenstvu, by si měly nechat udělat speciální vyšetření. Doporučení vám dá váš lékař. Čeká vás pohovor, při kterém osteolog, lékař zabývající se kostmi, zjistí vaši rodinou anamnézu a to, jaký je váš životní styl. Dále vám odebere krev a laboratorními testy zjistí, jak jste na tom s vápníkem a vitaminem D, a provede denzitometrické vyšetření, při kterém se měří hustota kostí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden