Můj čas na kafíčko

Pečujte o své nehty

Nebudeme si nic nalhávat, ale zejména u nás žen platí, že nehty jsou naší vizitkou. Proto okousané, zažloutlé a roztřepené nehty neudělají zrovna dvakrát dobrý dojem. Právě nehty o nás, o našem vnímání estetiky, ale třeba také o míře sebeúcty leccos vypovídají.

Věděla jste, že jsou to právě nehty, které mimo jiné ukazují stav celého našeho organismu? Jejich lámavost nebo bílé skvrnky mohou značit nedostatek vitaminů nebo jiných látek, které tělo potřebuje, a přitom mu chybí.

Napadlo vás někdy podívat se na své nehty také z tohoto zdravotního pohledu? Pojďme si představit několik tipů, které vám pomohou se lépe starat o své nehty, protože stejně jako u našeho těla i v případě nehtů je třeba myslet na doplnění konkrétních látek, jež podpoří jejich pevnost, pružnost a v neposlední řadě zdraví.

Vitamin z řady B nehty pěkně zpevní.

Doplňky pro zdravé nehty

Vitaminy – pokud nezajistíme dostatek vitaminů pro nehty, hrozí jejich lámavost, štěpení spolu s velmi tenkou konstrukcí. Posilující je hlavně vitamin z řady B, biotin, který se dává i drahým závodním koním pro posílení kopyt.

Vápník – lámavosti nehtů se vyvarujete díky konzumaci zeleniny, sezamových semen či mléčných výrobků. Obecně doporučujeme zvýšit příjem vápníku v případě, že se vám nehty lámou či třepí.

Železo – člověka, jehož spotřeba železa je nižší, než by správně měla být, poznáte snadno. Má bledé, křehké a hrbolaté nehty. Jezte proto brokolici, špenát, oříšky, ovesné vločky nebo játra, a takto nevábným nehtům se nejspíš vyhnete.

Některé z vizuálních neduhů nehtů napraví příjem zeleniny.

Olivový olej umí divy

Aby byly nehty pevné a krásné, měla byste je podpořit každý den vyváženou stravou s dostatkem vitaminů a minerálních látek. I kůžičky v okolí nehtů si zaslouží každodenní péči. Postačí je před spaním promazat olejem a poctivě masírovat.

Že nemáte speciální přípravky? Nevadí, použijte kvalitní panenský olivový olej. Můžete ho mít klidně vedle postele stejně jako krém na ruce. Budete překvapená, jak obyčejný olej podpoří zdraví a kvalitu nehtů i jejich okolí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden