Můj čas na kafíčko

Perla na kraji pouště

Nad umělým ostrovem se tyčí nejvyšší hotel světa, okolo bělostné stavby, nad hlavou žhnoucí slunce. Za milardy získané z prodeje ropy nechal šejk emirátu Dubaj postavit supermoderní svět, který vyrostl z vyprahlé pouště na břehu Perského zálivu.

Aby z Dubaje, města na pobřeží Perského zálivu, udělali místní vládci místo hodné návštěvy, rozhodli se z něho udělat místo samých nej. Už jenom letištní terminál stojí za to, mají tu například bankomat na zlaté cihličky. Nekupte to!

V kdysi nejvyšším hotelu na světě (dnes čtvrtým nejvyšším), Burdž Al-Arab, který má vzhled plachetnice, je vysoký 321 metrů a stojí na ostrůvku spojeném s pevninou mostem, se asi neubytujete. Prohlédnout si to tu sice můžete, ale nejmenší, 169metrový pokoj stojí za noc několik desítek tisíc korun.

Naštěstí to není jediná pozoruhodnost Dubaje, což zjistíte, když se vydáte na nákup. Jeďte metrem, je krásné, klimatizované, čisťounké. Většinu pobřeží tohoto města tvoří pláže, kde hrají Evropanky silnou přesilovku.

Do nebe dojedete rychlo výtahem

Po rozpálených bulvárech tu totiž nechodí téměř nikdo. Doveze vás i k dominantě, kterou prostě nemůžete vynechat: k nejvyšší budově světa Burdž Chalífa  829 metrů a 212 pater vysoké budově s hotelem, kancelářemi a byty, opravdový technický unikát!

Je řízena vyspělou elektronikou ze speciálního velína a za neuvěřitelnou vyhlídkou vás na vrcholek doveze za minutu jeden z 57 výtahů. Nahoře si můžete dát něco v restauraci nebo si zaplavat v bazénu.

A tím výčet atrakcí města v poušti zdaleka nekončí, naopak. Mořský svět v nákupním centru Dubai Mall neboli akvárium přes tři patra se žraloky a jinou vodní havětí (největší na světě) patří k těm kouzelným a přitom klidným. Je to pastva pro oko, která zaujme dospělé i jejich potomky.

Chcete si v rozpálené Arábii zalyžovat?

Ve stejném obchodním centru si můžete i zabruslit na velkém kluzišti, brusle vám půjčí. O čtyři stanice metra dál je centrum Mall of The Emirates a tady si už můžete i zalyžovat. Opravdu! Venku 40 °C, a zde, na kryté, 400 metrů dlouhé sjezdovce si slušně zajezdíte.

Vyčerpání vás přejde tamtéž, protože tu na ploše 930 m2 najdete největší cukrárnu na světě, odkud si odnesete pestrobarevné lízátko velké jako talíř! Vykoupat se v Dubaji lze ve třech aquaparcích a asi nepřekvapí, že ten na severním okraji města, Dreamland Aquapark, patří mezi největší na světě.

A jen vytrvalci zřejmě navštíví krásnou starou čtvrť Deira, ale chcete-li původní suvenýr, zlato, koření, textil, tak sem! Ale platí, že i ve vedru musíte být přiměřeně zahaleni, nahota tu nefrčí.

Co jíst v Dubaji?

Základem arabských jídel v Emirátech bývá jehněčí, skopové a velbloudí maso, ryby a plody moře. Ochutnejte i úžasné velbloudí mléko a lahodné sladké datle. Pro arabskou stravu se používá typická kořenící směs baharát, kterou se prosypává mleté maso.

Doporučujeme velmi chutný fúl medammes  guláš z fava fazolí s rostlinným olejem, kmínem, česnekem, cibulí, citronovou šťávou, chilli papričkou a kořením.

Dalším tradičním jídlem je shawarma  směs kuřecího nebo jehněčího, nakládané zeleninové směsi a čerstvých rajčat, jež se prolévá česnekovou omáčkou a konzumuje s pita chlebem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden