Moje chvilka pohody

Perly Jónského moře

Teplá voda, krásné pláže, úchvatná příroda

Nádherně zbarvená hladina posetá četnými ostrůvky, ale také tajemná hlubina Calypso, nejhlubší místo Středozemního moře. To vše a ještě mnohem víc je Jónské moře, jeho krásné ostrovy a přívětiví obyvatelé.

Homérova slavná Ithaca

Rodiště slavného Odysea z Homerovy mýtické báje nabízí pobřeží poseté desítkami odlehlých pláží s drobnými oblázky. V hlavní městě Vathy je rodný dům Osysea a na hoře Aetos najdete zbytky antické akropole Alalkomenes, předpokládané místo Odysseova paláce.

Při návštěvě vesnice Stavros navštivte archeologické muzeum se slavnými hliněnými maskami, starými 2000 let. Kousek odsud najdete jeskyni Loizou, která v helénské době sloužila jako svatyně.

Kefalonia plná záhad

Starobylé hrady a odlehlé kláštery jsou rozesety po celém ostrově. Za návštěvu stojí i Dračí jeskyně Drogarati a poloostrov Paliki. Tam v moři ční moderní vědou nevysvětlitelné přírodní úkaz, skála Kounopetra, která se rytmicky pohybuje s mořem.

Nedaleko hlavního města Argostoli u Katavothres zase záhadně mizí v hlubokých děrách místních skal mořská voda. Po 27 dnech se objeví na opačné straně ostrova ve skalním jezeře Melissani.

Lefkáda nejen pro turisty

Je to skvělé místo pro pěší turistiku. Vydat se můžete krajem zelených kopců a vápencových hor k vodopádům ve vnitrozemí, na vrchol hory Stavrota, k mysu Dukato. Zajímavá jsou i políčka v horách, kde se stále tradičním způsobem sklízí čočka.

Za vidění stojí i tradiční vesnice Poros zasazená na kopci nad mořem, nebo rybářská vesnička Ligia. Oblíbeným letoviskem na jihu ostrova je Vassiliki s krásnou písčitou pláží, spoustou obchodů, taveren a barů.

Smaragdový ostrov Korfu

Jedno z mála celoročně zelených míst Středomoří vás uchvátí nádhernými olivovníky, cypřiši, eukalypty, vzrostlými borovicemi a zhruba 50 druhy orchidejí. Na jihu se vlní zelené kopce, na severu ční k nebi vápencové skály a celý ostrov obklopují písečné pláže.

Krásně zachovalé město Korfu nabízí památky z doby benátské nadvlády, renesanční paláce, barokní kostely i klasické vily. Arkádová promenáda Liston je lemovaná elegantními kavárnami.

Ostrov vůní Zakyntos

Na jaře je tu vzduch prosycen vůní bylin a eukalyptů. Atrakcí jsou mořské želvy Caretta caretta, které v letních měsících kladou vejce do písku na plážích. Oblíbeným letoviskem je Alykes.

V jeho blízkosti jsou solná jezera (solivary), z kterých se kdysi získávala mořská sůl. Místní atrakcí je most přes řeku Skourtis – Pentacamoro. Vydat se můžete i k pravoslavnému klášteru Anafonitria či na mys Skinari k větrným mlýnům. Vedou odsud schody k Modrým jeskyním.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden