Můj kousek štěstí

Petr Janda - Býval strašný sukničkář

Hudebníka a hlavu skupiny Olympic Petra Jandu (76) máte možná zařazeného do škatulky: miláček žen a štěstěny. To první sedí. V druhém případě se nad oblíbeným hudebníkem vznáší stín smrti. Řada jeho nejbližších totiž onemocněla rakovinou. Bývaly doby, kdy v Československu neexistoval nikdo, kdo by neznal Petra Jandu. S kapelou Olympic sbíral Zlaté slavíky, z rádia zněly písničky, pod nimiž byl podepsaný. Patřil k hlavním postavám televizních estrád, s kapelou vyprodávali největší sály. Když se někde objevil, chlapi ho zvali na panáka a krásné ženy do postele.

Svůdník s velkým S

Upejpavý nikdy nebyl. Ostatně to, že byl notorický sukničkář, později i přiznal. Současně připustil, že mu všechny hříchy mládí osud sečetl ve chvíli, kdy jeho manželce Janě (†45) diagnostikovali při preventivní prohlídce rakovinu vaječníků. „Ke všemu jsme tenkrát prožívali krizi. Žena se se mnou dokonce chtěla rozvést,“ upřesňuje jeden z králů československého bigbítu. Vyčetla mu prý snad všechny manekýny, které prošly jeho postelí. Řekla mu, že už s ním nedokáže žít. Zareagoval bohužel po svém. V době, kdy manželka Jana sváděla boj se smrtelnou chorobou a chodila na chemoterapie, přísun čerstvých milenek nezastavil. Naopak, začal v té době chodit se svou pozdější druhou manželkou Martinou (49). Dnes by si prý za to dal pár facek. Ale čas se nedá vrátit zpátky.

Operace dopadla dobře

Manželka Jana šla na operaci. Prý dopadla dobře, aspoň to říkal doktor. Když pak pravidelně chodila na chemoterapie, hudebník se domníval, že je manželka z nejhoršího venku. Jenže pak začala léčbu odmítat. Vloudil se k ní léčitel, který ji evidentně kurýroval všelijak. Janina rakovina se vrátila a začala postupovat děsivě rychle. A její manžel najednou nevěděl, jak se k tomu postavit. Možná doufal, že i tady platí zásada, že blesk neuhodí dvakrát do stejného místa. Jenže v době, kdy se blížila manželka ke konci své životní cesty, zasáhla rakovina těžce zkoušenou rodinu podruhé.  Rána osudu přišla z čistého nebe. Syn Petr (†35) zrovna cvičil doma na violu, když se ozvalo podivné žuchnutí.

Syn v bezvědomí

Když rodiče vběhli do jeho pokoje, našli ho ležet v bezvědomí na zemi. U pusy měl pěnu. Hrozná myšlenka, že se nejedná o obyčejné mdloby, napadla Jandu už v momentě, kdy se marně pokoušeli syna vzkřísit. Lékaři, bohužel, hrozné tušení svou diagnózou potvrdili. „Řekli mi, že Péťa má nádor na mozku,“ vzpomíná na nejtěžší chvíle svého života hudebník.

Tragické momenty

Jeho synovi tehdy bylo dvacet tři let. S operací nebylo možné otálet, pokud měla existovat naděje na záchranu. Zdálo se, že tentokrát budou mít chirurgové pro rodiče dobrou zprávu. Operace dopadla nad očekávání dobře. A syn bude zase brzy v pořádku. Jenže pak si vzal synův ošetřující lékař Petra Jandu stranou. Ta druhá, tajná zpráva jen pro jeho uši, ho zlomila. Nádor z mozku už jeho synovi vyndat nedokážou. Má před sebou tak dva roky života, víc nejspíš ne. O zdrcující diagnóze své nešťastné manželce Petr Janda raději nic neřekl. Zemřela jen o pár měsíců dříve v naději, že si na svého syna tam na druhé straně ještě hodně dlouho počká. Že je, na rozdíl od ní, v pořádku.

Chtěla umřít doma

Když poznala, že má před sebou jen několik posledních dnů, přichystala svému muži odvetu za jeho milostná dobrodružství. „O Vánocích mi řekla, že chce zemřít doma. U maminky. Já jsem ji umírat neviděl,“ posteskl si muzikant, který rozhodnutí své první manželky nesl velmi těžce. A děsil se chvíle, kdy nemoc v plném rozsahu napadne i jeho syna. Tvrdí, že Petr mladší o svém skutečném zdravotním stavu nevěděl. Že to zůstalo společným tajemstvím lékaře a otce. Chvílemi se dokonce zdálo, že se zubatá tentokrát díkybohu někde zapomněla. Vždyť lékaři dávali jeho Péťovi dva roky života,a ty dávno uplynuly. Jenže rakovina se o svou oběť přihlásila. Po více než jedenácti letech léčby Petr Janda mladší svůj nerovný boj prohrál.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden