Můj kousek štěstí

Petr Janda: Život ve stínu rakoviny

Hudebníka a hlavu skupiny Olympic Petra Jandu máte možná zařazeného do škatulky „Miláček žen a Štěstěny.“ To první sedí. V druhém případě se nad oblíbeným hudebníkem snáší stín smrti. Řadu jeho nejbližších totiž postihla rakovina.

Bývaly doby, kdy v Československu neexistoval nikdo, kdo by neznal Petra Jandu (74). S kapelou Olympic sbíral Zlaté slavíky, z rádia zněly písničky, pod nimiž byl podepsaný. Patřil k hlavním postavám televizních estrád, s kapelou vyprodávali největší sály. Když se někde objevil, chlapi ho zvali na panáka a krásné ženy do postele. Chtěla se s ním rozvést Upejpavý nikdy nebyl. Ostatně to, že byl notorický sukničkář, později i přiznal. Současně připustil, že mu všechny hříchy mládí osud sečetl ve chvíli, kdy jeho manželce Janě (†45) diagnostikovali při preventivní prohlídce rakovinu vaječníků.

„Ke všemu jsme tenkrát prožívali krizi. Žena se se mnou tenkrát chtěla rozvést,“ upřesňuje jeden z králů československého bigbeatu. Vyčetla mu prý tenkrát snad všechny jeho manekýny, které prošly jeho postelí. Řekla mu, že už s ním nedokáže žít. Zareagoval tenkrát po svém. V době, kdy manželka Jana sváděla boj se svým tělem a chodila na chemoterapie, přísun čerstvých milenek nezastavil. Naopak, začal v té době chodit se svou druhou manželkou Martinou.Dnes by si prý za to dal pár facek. Ale čas se nedá vrátit zpátky. Do jejího života se vloudil léčitel Manželka Jana šla na operaci. Prý dopadla dobře, aspoň to říkal doktor. Když začala chodit na chemoterapie, začal si Petr myslet, že je z nejhoršího venku. Jenže pak začala léčbu odmítat. „Vloudil se k ní léčitel, který ji ´kurýroval´ kdo ví jak.“ Janina rakovina se vrátila a začala postupovat děsivě rychle. A její manžel najednou nevěděl, jak se k tomu postavit.

Možná doufal, že i tady platí zásada, že blesk neuhodí dvakrát do stejného místa. Jenže v době, kdy se blížila manželka ke konci své životní cesty, zasáhla rakovina Jandovy podruhé. Nemohli syna probudit z bezvědomí Rána osud přišla z čistého nebe. Syn Petr (†35) zrovna cvičil doma na violu, když se ozvalo podivné žuchnutí. Když rodiče vběhli do jeho pokoje, našli ho ležet v bezvědomí na zemi. U pusy měl pěnu. Hrozná myšlenka, že se nejedná o obyčejné mdloby, napadla Jandu už v momentě, kdy se marně pokoušeli syna vzkřísit. Lékaři, bohužel, špatné tušení svou diagnózou potvrdili. „Řekli mi, že Péťa má nádor na mozku,“ vzpomíná na nejtěžší chvíle svého života hudebník. Jeho synovi v tu chvíli bylo 23 let. Lékaři mu dali dva roky života S operací nebylo možné otálet, pokud tady měla být naděje na záchranu.

Zdálo se, že tentokrát budou mít chirurgové pro rodiče dobrou zprávu. Operace prý dopadla nad očekávání dobře. A syn bude zase brzy v pořádku. Jenže pak si vzali Petra Jandu stranou. Ta druhá, soukromá zpráva, ho zlomila. Nádor z mozku už jeho synovi vyndat nedokážou. „Má před sebou tak dva roky života, víc ne.“ O drtící diagnóze své manželce Petr Janda raději nic neřekl. Zemřela jen o pár měsíců v naději, že si na svého syna tam na druhé straně ještě hodně dlouho počká. Že je, na rozdíl od ní, v pořádku. Chtěla umřít doma. U maminky. Když poznala, že má před sebou jen pár posledních dnů, přichystala svému muži jednu odvetu za jeho milostná dobrodružství. „O Vánocích mi řekla, že chce zemřít doma.

U maminky. Já jsem jí umírat neviděl,“ posteskl si Petr Janda, který rozhodnutí své první manželky nesl velmi těžce. A děsil se chvíle, kdy nemoc v plném rozsahu napadne jeho syna. Tvrdí, že Petr mladší o svém skutečném zdravotním stavu nevěděl. Že to zůstalo společným lékařským a otcovským tajemstvím. Chvílemi se dokonce zdálo, že se zubatá tentokrát někde zapomněla. Vždyť lékaři dávali jeho Péťovi dva roky života. A ty dávno uplynuly. Jenže rakovina se o svou oběť přihlásila. Po více než jedenácti letech léčby Petr Janda mladší svůj nerovný boj prohrál.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden