Můj čas na kafíčko

Phuket: Ostrov radosti a pohody

Thajský ostrov Phuket má vše, co si na dovolené snů přejete zažít. Nekonečné pláže, luxusní bazény, ale i úžasné výlety do exotické přírody. Lákají vás sloni, chrámy, džungle a neskutečně krásné mořské zátoky? Tady najdete všechno!

Výhodou je už to, že ostrov Phuket, vzdálený 700 km od hlavního města Nangkoku, má vlastní mezinárodní letiště. S thajskou pevninou ho spojuje proslulý Most milenců, což napovídá, že je často cílem zamilovaných párů mladého i staršího věku, a poslední léta i rodin s dětmi. Už kousek od letiště na severu Phuketu najdete oblast výmluvně zvanou Pearl Village s mnoha turistickými resorty, a hned vedle národní park Sirinat s mangrovovými lesy, kde z džípu, máte-li štěstí, můžete vidět varany, mangrovové hady a na pobřeží po setmění želvy, kladoucí vejce.
Nemluvě o vzácných ptácích a dřevinách. Opatrně, nerušit!

Park Sukhothai je oázou klidu a rozjímaní

Sloni, opice a chrámy

Když vyrazíte po hlavní silnici na jih do vnitrozemí, nemůžete přehlédnout poutač u odbočky k záchranné farmě gibonů, malých opiček, které se tu pokoušejí vrátit do přírody.

Až k nim vás sice nepustí, nechtějí, aby si zvykaly na lidi, ale i tak je to zážitek. Na západním pobřeží zase najdete útulky pro slony, na jejichž hřbetě se můžete vydat na výlet. Už s vámi někdy slon odešel do jezera a postříkal vás? Duchovní zážitek vám poskytnou buddhistické chrámy, nejznámější je Chaithararam Temple na jihu ostrova  nebo Wat Wichit Sangkaram v hlavním městě, jehož schodiště a cesty zdobí zlaté sochy draků s rozeklanými jazyky.

Sloni na Phuketu se mají - majitelé si je hýčkají, vždyť je to jejich živobytí!

A kde jsou pláže?

Všude. Nejslavnější je pláž Patong na západním pobřeží, kde zábava nikdy nekončí, a sotva deset kilometrů od ní na sever pláž Kamala, ke je dokonce zábavní park se sloním cirkusem. Místní mají ale nejraději pláž Nai Harn na samém jižním cípu ostrova, odkud vyrážejí na moře místní rybáři a jež je tudíž centrem rybích specialit, jež vám tu na přání čerstvé připraví.

Koho plážový život omrzí, může vyrazit na výlet k vodopádu Ton Sai nebo lodí do zátoky nádherné zátoky Phang Na, kde se kdysi natáčely bondovky se Seanem Connerym. Anebo libo k ostrůvkům Phi Phi, kde natáčel film Pláž Leonardo DiCaprio? Na Phuketu se nikdo nenudí!

Pláž Ton Sai

Na čem si smlsnout na Phuketu?

Ať už na Phuketu nebo jinde v Thajsku jíte ryby, mořské plody, kuřata nebo vařenou zeleninu, hlavní jsou přísady koření, které základ definují. Většinou jde o kombinaci koriandru, kokosového mléka, česneku, bazalky, zázvoru, máty, sójové omáčky, tamarindu, karí a neodmyslitelných chilli papriček. Výsledná chuť pokrmu může být ostrá, sladká nebo kyselá. Typické menu tak může začít kořeněnou polévkou „Tom yam gung“ z krevet, předkrmem „Plamuk tohd katkam piht thai“, což je smažená nebo pečená chobotnice na česneku a hlavním jídlem „Kao pat“, rýží pečenou s vejcem, zeleninou a krabím nebo kuřecím masem. Jako dezert si můžete lžičkou dlabat plod durianu, lahodného, ale páchnoucího místního ovoce, a celé to pak zapít mekongem neboli lihovinou pálenou z rýže, chuťově podobnou rumu. Dobrou chuť!

Vegetariánský festival

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden